Preskoči do glavnog sadržaja

Zerdelija

Prunus cerasifera

Karakteristike

Zerdelija (Prunus cerasifera Ehrh.) je listopadno stablo iz porodice ruža (Rosaceae). Niskog je rasta, u prosjeku naraste 6-7 metara, često u polugrmovitom obliku, iako može narasti i do 15 metara. Listovi su jajoliki, pri osnovi trouglasti i zaobljeni, na vrhu ušiljeni, nazubljenih rubova, nalaze se na kratkim drškama, dugački su 2-7 cm, lice im je zeleno, naličje svijetlozeleno s dlačicama uzduž žilica. Cvjetovi su bijeli ili nježno rozi, promjera oko 2 cm, smješteni na kratkim peteljkama i sastavljeni od pet latica. Bujno cvatu u rano proljeće (ožujak, travanj) prije listanja i ugodnog su mirisa. Pčele cvjetove masovno posjećuju sakupljajući nektar i pelud. Plodovi su koštunice promjera 2-3 cm, žute ili tamnocrvene boje. Dozrijevaju od početka srpnja do sredine rujna. Gorki su kada su nezreli, no slatki su i ukusni kada dozriju.

Stanište

Rasprostranjena je na području središnje i istočne Europe, te jugozapadne i središnje Azije. Obično raste samoniklo od nizinskog do planinskog područja. Vrlo jednostavno se uzgaja sjemenom i reznicama, te može rasti i na lošijim tlima. Otporna je na razne klime i hladnoću no kasni mraz cvjetove može uništiti. Dobro podnosi orezivanje, često stvara nove izboje iz korijena. Koristi se i kao podloga za uzgoj nekih vrsta (marelica, šljiva). Uzgaja se i kao ukrasna biljka, poznati kultivar je ‘Atropurpurea‘ koji ima tamnocrvene listovi, ružičaste cvjetove i tamnocrvene plodove.

Etimologija

Latinski naziv roda Prunus dao je otac taksonomije Carl Linnaeus 1737. Porijeklo mu je grčka riječ proumnon a označava stablo šljive.[1] Ime vrste cerasifera složenica je od riječi cerasus, što je latinski naziv za vrstu a on potječe od naziva Cerasunte, starog naziva za pokrajinu na sjeveru Turske (danas Giresun)[2] , te glagola fer (nositi). Naš naziv zerdelija potječe od turske riječi zerdalı, izvorno iz perzijskog zerdālū (žuta šljiva).[3]

Upotreba

Jestivi su plodovi, ukusni su i sočni. Zerdelija je također jedna od biljaka koje se koriste u bachovim cvjetnim vodicama.

Galerija fotografija

Pregled lokacija