Preskoči do glavnog sadržaja

Zeleni kupinar

Callophrys rubi

Karakteristike

Zeleni kupinar (Callophrys rubi L.) je leptir iz porodice plavaca (Lycaenidae). Krila su na gornjoj strani tamnosmeđa, donja strana je zelena, stražnja krila ima kraće bijele šare. Promjera su 2,5 cm. Mužjak se od ženke razlikuje prema maloj sivoplavoj pjegi na gornjoj strani prednjih krila. Hrane se nektarom biljaka.

Ženka od svibnju do srpnja polaže jajašca u redovima na pupove biljaka. Jajašca su svijetlozelena, okruglasta i plosnata. Gusjenica je nakon prvog presvlačenja smeđa, kasnije zelena, žutih uzdužnih pruga, duga 2 cm. Hrane se cvjetnim pupovima i plodovima raznih zeljastih i grmolikih biljaka iz rodova kupina (Rubus), krušina (Frangula), krkavina (Rhamnus), drijena (Cornus), na borovnici (Vaccinium myrtillus), itd. Agresivne su i teritorijalne, poznati su i slučajevi kanibalizma. Kukuljica je smeđa, mala i obla, nalazi se na tlu, ispod listova ili kamena, u tom stadiju prezimljuje.

Stanište

Rasprostranjen je u većem dijelu Europe, u zapadnoj i sjevernoj Aziji, na sjeveru Afrike. Staništa su mu šumarci i grmlja, živi na rubovima šuma, na cvjetnim livadama. Kod nas je česta vrsta, možemo ga naći od nizina do planinskog područja, uključujući i na otocima. Godišnje ima jednu ili dvije generacije, leti od ožujka do srpnja, u klimatskim povoljnim područjima i do sredine rujna.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su green hairstreak (eng.), Grüner Zipfelfalter, Brombeer-Zipfelfalter (njem.), thècle de la ronce, argus vert (fr.), tecla del rovo (tal.), zeleni robidar (slo.), smaragdni repkar (sr.).

Galerija fotografija