Zelena joha Alnus viridis

Carstvo:
Red:
Fagales
Porodica:
Rod:
Vrsta:
Alnus viridis
Sinonimi:
Alnaster viridis (Chaix) Spach, Alnus alnobetula (Ehrh.) C. Koch, Betula viridis Chaix

Karakteristike

Zelena joha ili planinska joha (Alnus viridis (Chaix.) D.C.) je listopadni grm ili nisko stablo iz porodice brezovki (Betulaceae). Naraste do 3 metra visine tvoreći gustu i nepravilnu krošnju. Korijenski sutav je plitak ali snažan i dobro razgranat. Pupoljci nemaju dršku i ljepljivi su. Grančice su elastične i tanke, okrugle, crvenosmeđe boje, u početku su prekrivene finim dlačicama i ljepljive. Kora je u početku siva i glatka, izraženih lenticela, kasnije postane crna i naborana. Listovi su jajasti, nazubljenih rubova, oštrih vrhova, dugi 3-8 cm, široki 2-6 cm, nalaze se na kratkoj peteljci, na licu su zeleni, na naličju su svjetliji i na žilama dlakavi, u početku su ljepljivi. Cvate ovisno o nadmorskoj visini, u razdoblju od travnja do lipnja nakon listanja. Muški cvjetovi skupljeni su u viseće zelene rese duge 4-8 cm i javljaju se ujesen, ženski cvjetovi su u početku uspravni, kasnije vise, skupljeni su u skupine i prezimljuju u pupoljcima. Češeri su veliki do 1,5 cm, u početku su zeleni, dozrijevanjem ujesen odrvene i postanu tamnosmeđi. Sjemenke su male, svijetlosmeđe, okriljene.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i sjevernoj Europi, u sjevernoj Aziji i Sjevernoj Americi. Opisano je nekoliko podvrsta koje se razlikuju prema području rasta. Raste na vlažnim i kiselim planinskim područjima, u mješovitim šumama i na njihovim rubovima, na 1300-2100 m nadmorske visine. Brzo raste, dobro uspijeva na siromašnim tlima. Zbog dobro razvijenog korijenovog sustava dobro štiti zemljište od erozije a korisna je još jer u tlu fiksira dušik. Iz panja i korijena snažno izbijaju novi izdanci.

Etimologija

Latinsko ime roda Alnus staro je ime kod Rimljana za johu. Ime vrste viridis znači zelen,[1] a takvi su nazivi na stranim jezicima, primjerice green alder (eng.), Grün-Erle, Alpen-Erle (njem.), aulne vert, aulne de Sitka, verne (fr.), ontano verde, ontano alpino, alno di montagna (tal.), aliso verde (špa.), zelena jelša (slo.), zelena jova (sr.).

Galerija fotografija

Podijeli