Zdravac Geranium macrorrhizum

Carstvo:
Red:
Geraniales
Porodica:
Vrsta:
Geranium macrorrhizum
Sinonimi:
Geranium lugubre Salisb., Geranium balkanum N. Taylor, Geranium kikianum Kit Tan & Vold

Karakteristike

Zdravac ili stjenarska iglica (Geranium macrorrhizum L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice iglica (Geraniaceae). Niskog je rasta, gusto prekriva tlo, naraste do 40 cm visine. Listovi su jednostavni, na obje strane dlakavi, izrazito neugodno aromatični, donji listovi su na oko 10-20 cm dugim peteljkama skupljeni u rozetu i urezani su na 5-7 krupno nazubljenih režnjeva. Listovi na stabljici su nasuprotni, krupni, promjera oko 10 cm, urezani na 2-3 manja režnja, donji su na kratkoj peteljci dok su gornji sjedeći. Cvjetovi su dvospolni, promjera oko 1 cm, ljubičastocrvenkasti, nalaze se na uspravnim dugim stapkama skupljeni u gronjaste cvatove. Prašnika ima 10. Cvate od travnja do lipnja. Plod je gola kapsula.

Dobra je medonosna biljka, pčele tijekom dana na cvjetovima sakupljaju nektar i malo peluda.

Stanište i uzgoj

Rasprostranjen je u dijelovima srednje i južne Europe, od Francuske do Bugarske i Rumunjske. Raste na sunčanim ili sjenovitim mjestima u brdskom području. Uzgaja se kao ukrasna biljka. Razmnožava se sjemenom ili dijelenjem, otporna je briga te ne zahtijeva njegu osim ograničavanja njegovog rasta jer stvara gusti pokrivač na tlu. Odgovara mu dobro drenirano i vlažno tlo, uspijeva i na većim dijelom sjenovitom tlu.

Od kultivara u uzgoju su značajni:

  • Album‘, ‘Spessart‘ – cvjetne latice su bijele s daškom roze, listići čaške su svijetlocrveni
  • Czakor‘ – cvjetovi su purpurnocrveni, listovi ujesen postanu purpurni
  • Ingwersen’s Variety‘ – cvjetovi su mutno rozi, listovi su svijetlozeleni
  • Lohfelden‘ – svijetloljubičastorozi cvjetovi, nervatura je roza, forma nižeg rasta
  • Ridsko‘ – ljubičastorozi cvjetovi, listovi sjajnozeleni i listopadni
  • Variegatum‘ – cvjetovi su rozi, listovi sivkastozeleni do bijeložuti, traži polusjenu
  • Velebit‘ – purpurnocrveni cvjetovi

Etimologija

Latinsko ime roda Geranium potječe od grčke riječi geranos (ždral), zbog kljunastih plodova. Ime vrste macrorrhizum znači velikog korijena.[1] Na stranim jezicima nazivi su bigroot geranium, Bulgarian geranium, rock crane’s-bill (eng.), Balkan-Storchschnabel, Felsen-Storchschnabel (njem.), géranium à grosses racines, géranium à gros rhizome (fr.), geranio odoroso, geranio crestato (tal.),  korenikasta krvomočnica (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli