Preskoči do glavnog sadržaja

Zatvor

Pregled sadržaja

Zatvor

Zatvor je stanje kada je stolica suha, tvrda i nečesta (konstipacija) ili potpun izostanak pražnjenja crijeva više od 3 dana (opstipacija). Samo po sebi nije bolest već simptom drugog uzroka a spontana promjena u navikama pražnjenja ukazuje na prisutnost bolesti.

Najčešći uzrok konstipacije je poremećena prehrana s nedovoljnim udjelom vlakana i tekućina. Nešto manji uzroci uključuju duža razdoblja slabe tjelesne aktivnosti, sindrom iritabilnog kolona, bolna analna stanja kao hemeroidi gdje se osoba zbog straha suzdržava isprazniti crijeva.

Terapija

Jesti hranu bogatu vlaknima (cjelovite žitarice, voće i povrće, sjemenke…) polako i dobro sažvakati, unositi veći unos tekućine i više se kretati, pogotovo osobe koje dugotrajno sjede.
Jesti suho voće (Najznačajnije su šljive ali mogu se koristiti i smokve, datulje…)

  • Laksativi koji snažno stimuliraju pražnjenje crijeva (krkavina, sena, aloa vera). Koriste se što kraće – nikako duže od 7 dana – da se crijeva ne naviknu na njih te ne izgube prirodnu peristaltiku.
    • Krkavina: 3-5 g (1 žličica) suhe kore krkavine kuha se pet minuta te ostavi da odstoji neko vrijeme. Pije se navečer nakon zadnjeg obroka. Do jutra ćete vrlo vjerojatno imati snažniji nagon za pražnjenjem.
    • Sena: 1-2 g suhog lista prelije se vrućom vodom. Nakon što malo odstoji, filtrira se i pije prema potrebi ne više od 2 puta dnevno.
  • Biljke sa sluzima (lanene sjemenke, psilium, korijen sljeza). Koriste se kroz duže vrijeme.
    • Psilium: 5-10 g sjemenki namoči se u pola šalice vode, ostavi da odstoji dva sata te popiju i voda i sjemenke bez žvakanja.
Pregled lokacija