Preskoči do glavnog sadržaja

Zapadnoamerička čuga

Tsuga heterophylla

Karakteristike

Zapadnoamerička čuga (Tsuga heterophylla (Raf.) Sarg.) je crnogorično stablo iz porodice borovki (Pinaceae). Naraste 30-60 m, krošnja je uska. Kora je crvenosmeđa, usko i duboko izbrazdana, debela do 3 cm. Grančice su dlakave. Pupoljci su zaobljeni. Iglice su na licu sjajne i tamnozelene, izbrazdane, tupe, na naličju imaju dvije bijele pruge. Poredane su u dva reda, jedna preko druge, gornje iglice su dvostruko kraće nego donje. Cvjetovi su crvenkasti, veliki oko 3 mm (i muški i ženski). Cvatu u travnju i svibnju. Češeri su jajasti, sjedeći, veliki do 2,5 cm, u početku zeleni, dozrijevanjem postaju svijetlosmeđi, ljuskice su im jajaste. Dozrijevaju 5-7 mjeseci nakon oprašivanja, sjemenke su okriljene i smeđe boje.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u zapadnoj Sjevernoj Americi, gdje raste od nizina do 2000 m nadmorske visine u sjenovitim i vlažnim šumama. U Europu je unešena 1851. godine. Razmnožava se sjemenom. Sadi se u parkovima, traži kiselo i vlažno tlo. Kod nas raste do 40 m.

Etimologija

Latinski naziv roda Tsuga japanski je naziv za stabla u rodu. Na stranim jezicima nazivi su western hemlock, western hemlock-spruce (eng.), Westamerikanische Hemlocktanne, Westliche Hemlock (njem.), pruche de l’ouest, tsuga de Californie, tsuga de l’ouest, hemlock de l’ouest (fr.), tsuga del Pacífico, tsuga heterófila, tsuga de Alberta (špa.), zahodna čuga (slo.).

Galerija fotografija