Vukovo meso
Fistulina hepatica
Karakteristike
Vukovo meso ili jetrenka (Fistulina hepatica (Schaeff.) With.) je jestiva gljiva iz porodice Fistulinaceae. Klobuk je narančastocrven ili tamnocrven, mesnat, vlažan i mazav, hrapave površine, širok do 30 cm. Kada se ošteti kožica ispušta sluzavi, crvenkasti sok. Cjevčice su bijele, potom žućkaste, naposljetku crvenosmeđe, kratke i slobodne. Stručak je jako kratak, valjkast i grbav. Meso je crveno, prošarano bijelim žilicama, na prerezu izgleda šareno, mekano i sočno, bez izraženog mirisa, kiselkastog okusa. Spore su okruglaste, glatke, otrusina je žućkasto ružičasta.
Stanište
Rasprostranjena je u Europi, sjevernoj Africi, Sjevernoj Americi i u Australiji. Raste od ljeta do kasne jeseni na živim stablima ili na panjevima listopadnih stabala (hrast, pitomi kesten). Karakterističnog je izgleda i ne postoji opasnost zamjene s otrovnim gljivama.
Etimologija
Naziv roda Fistulina umanjenica je latinske riječi fistula (mala cijev). Ime vrste hepatica (jetra), vjerojatno je dano zbog oblika i crvene boje plodišta. Na stranim jezicima nazivi su beefsteak polypore, ox tongue (eng.), Eichen-Leberreischling, Leberreischling, Leberpilz, Ochsenzunge (njem.), fistuline hépatique, foie de bœuf, langue de bœuf (fr.), lingua di bue, fegatello, lingua di bue (tal.), hongo bistec, lengua de buey (špa.), língua-de-vaca, língua-de-boi, gasalho (port.), jetrasta cevača, jetrenka (slo.).
Upotreba
Jestiva je gljiva, slabije kvalitete. Može se konzumirati i sirova, premda nije naročitog okusa.
Galerija fotografija
Literatura
- Matija Josipović, (2012.), Gljive – vodič za prepoznavanje, Rijeka: Leo-commerce