Preskoči do glavnog sadržaja

Vrtni sljez

Alcea rosea

Karakteristike

Vrtni sljez ili trandovilje (Alcea rosea L.) je dvogodišnja zeljasta cvjetnica iz porodice sljezova (Malvaceae).  Stabljika je uspravna, razgranata, okrugla presjeka, prekrivena dlačicama, visoka do 2,5 metra. Listovi su veliki, svijetlozeleni, prekriveni dlačicama, urezani na 3-7 plitkih režnjeva, nalaze se na dugim peteljkama. S obzirom na to da je riječ o dvogodišnjoj biljci, prve godine naraste lisna rozeta a druge visoka cvjetna stapka. Cvjetovi su ljevkasti, krupni, promjera 3-5 centimetra, u središtu su karakteristični prašnici koji obavijaju tučak. Mogu biti jednostruki ili dvostruki, bijeli, ružičasti, crveni žuti. Cvate od ljeta do početka jeseni, odnosno od lipnja do rujna. Pčele cvjetove rado salijećuju i sakupljaju nektar i pelud.

Stanište

Nalazimo ga samoniklog u primorskom dijelu Hrvatske. Uzgaja se kao ukrasna biljka zbog lijepih cvjetova.

Uzgoj

Voli izravno sunce te dobro drenirano i hranjivima bogato tlo. Odabiremo mjesto u zavjetrini ili ga smještamo na pozadinu gredice kako bi visoke stabljike zaštitili od vjetra.

Razmnožavamo ga sjemenom. Sjetva se odvija u proljeće ili kasno ljeto. Sijemo vrlo plitko, na dubinu od oko 1 cm, potrebno je oko mjesec dana dok nikne. Možemo ga sijati u teglice ili izravno u vrt. Presađujemo ga nakon što razvije oko 5 pravih listova. Razmak se kreće od 40 do 60 cm među biljkama. Ljeti traži umjereno i redovito zalijevanje. Redovito uklanjamo ocvale cvjetove kako bi smo potaknuli daljnju cvatnju.

Gnojimo ga jednom tjedno u vrijeme intenzivnog rasta i cvjetanja.

U uzgoju se može pojaviti nekoliko problema kao što su puževi ili hrđa. Puževe navodno tjera dragoljub i neven posijani uz biljku. Hrđu sprječavamo otopinom od preslice, pelina ili luka. Listove na kojima se pojavi hrđa odmah uklanjamo.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su common hollyhock (eng.), Gewöhnliche Stockrose, Stockmalve, Garten-Pappelrose, Bauernrose oder Garten-Stockrose (njem.), rose trémière, passe-rose, rose papale (fr.), malvarosa, malvone (tal.), malva real (špa.), rolin, litija, popel, meček (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi sirovi ili kuhani listovi potom unutarnji dio mlade stabljike. Cvjetni pupoljci i latice mogu se konzumirati sirovi. Iz korijena se dobiva hranjivi škrob. Cvjetovi se zbog sadržaja sluzi koriste kao sredstvo protiv kašlja.[1]

Kao ljekovita biljka spominje se se samo Alcea rosea var. nigra čiji se tamnocrveni cvjetovi zbog bogatstva sluzi koriste kao sredstvo za smirivanje kašlja i upale dišnih putova, protiv katara želuca i crijeva te za smirivanje upaljenih stanja kože.[2]

Galerija fotografija

Pregled lokacija