Vodomar Alcedo atthis

Carstvo:
Koljeno:
Chordata
Red:
Coraciiformes
Porodica:
Vrsta:
Alcedo atthis

Karakteristike

Vodomar (Alcedo atthis L.) je vrsta ptice iz porodice Alcedinidae. Tijelo mu je živo obojano, gornji dio tijela je plavi, trtica je također plava, grlo je bijelo, trbuh i prednji donji dio tijela je crvenkastosmeđ. Glava im je izdužena, kljun je dug i šiljat, tijelo je malo i zdepasto, rep je kratak. Noge su im kratke i nerazvijene.

Hrani se većinom malim ribama, te račićima, vodozemcima i raznim kukcima. Kada lovi ribu stoji na povišenom mjestu i vreba plijen a kad ga spazi obrusi se u vodu i zaranjanjem ga uhvati kljunom.

Jedini je predstavnik svog roda koji živi u Europi.

Stanište

Rasprostranjen je u cijeloj Europi izuzev sjevernog dijela, u srednjoj i južnoj Aziji sve do Japana, te na samom vrhu sjeverne Afrike. Djelomična je selica. Živi uz vodene površine, uz rijeke, potoke, jezera, ribnjake i sl. Strogo je zaštićena vrsta.[1]

Razmnožavanje

Gnijezdo prave na obalama, iskopa rupu u koju ženka nese jaja. Na jajima sjede oba roditelja a i zajedno se brinu o malim ptičima i do 4 tjedna dok se ne osamostale.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su common kingfisher, Eurasian kingfisher, river kingfisher (eng.), Eisvogel (njem.), martin-pêcheur d’Europe (fr.), martin pescatore comune, martin pescatore europeo (tal.), martín pescador común, alción (špa.), guarda-rios-europeu, pica-peixe (port.), vodomec (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli