Vodena leća Lemna minor

Carstvo:
Red:
Alismatales
Porodica:
Rod:
Vrsta:
Lemna minor
Sinonimi:
Lenticula vulgaris Lam., Lenticula minor (L.) Scop.

Karakteristike

Mala vodena leća (Lemna minor L.) je trajna vodena biljka iz porodice sočivica (Lemnaceae). Pliva na vodi a tanki, oko 1-2 cm dug korijen koji slobodno visi u vodi. Listovi su svijetlozeleni, ovalni, dugi 2-8 mm. Šupljina je ispunjena zraka pomoću koje lebde na površini vode. Cvjeta rijetko u svibnju i lipnju sitnim, neuglednim cvjetovima. Sjemenke su sitne, rebraste, velike oko 1 mm.

Stanište

Raširena je vrsta po cijelom svijetu izuzev Antarktike. Staništa su joj vode stajaćice, bare, lokve i ribnjaci, raste na svijetlim prostorima od nizine do pretplaninskog pojasa 1800 m nadmorske visine. Rijetko se razmnožava sjemenom ali ima sposobnost velike brzine vegetativnog razmnožavanja i često na vodenim površina tvori gusti tepih od desetke tisuća tijela, stvara do 80 tona po hektaru.[1]

Etimologija

Naziv roda Lemna bio je grčki naziv za neku vodenu biljku, vjerojatno prema riječi lime (jezero, močvara).[2] Ime vrste minor znači manji. Na stranim jezicima poznata je kao common duckweed, lesser duckweed (eng.), Kleine Wasserlinse (njem.), petite lentille d’eau (fr.), lenticchia d’acqua, lenticchia di palude, ranina (tal.), lenteja de agua (špa.). Nije u srodstvu s mahunarkom lećom (Lens culinaris).

Upotreba

Jestiva je biljka, jede se kao salata, kao dodatak juhama ili glavnim jelima a sakuplja se u većoj količini pomoću mrežice.[3] Sadrži mnogo bjelančevina (do 38%), masti, minerale (kalcij, fosfor, magnezij…).

Galerija fotografija

Podijeli