Preskoči do glavnog sadržaja

Vodena čestoslavica

Veronica anagallis-aquatica

Karakteristike

Vodena čestoslavica (Veronica anagallis-aquatica L.)  je zeljasta trajna biljka iz porodice trputca (Plantaginaceae). Stabljika je razgranata, debela, široko šuplja, glatka, visoka do 100 cm. Listovi su nasuprotni, lancetasti, fino nazubljeni, gornji listovi su sjedeći. Cvjetovi su dvospolni, promjera 5-7 mm, imaju 4 svijetloplave latice prekrivene ljubičastim žilicama, prašnika su dva. Rastu u pazušcima gornjih listova i gusto su skupljeni u duge grozdaste cvatove. Cvatu od svibnja do rujna. Plod je okruglasta mala kapsula

Stanište

Rasprostranjena je vrsta u cijeloj Europi i Aziji, raširena je i na druge kontinente. Staništa su joj izraženo vlažna mjesta, ima je u plitkim vodama, u rijekama, potocima i kanalima, na sunčanim ili polusjenovitim mjestima, na umjereno kiselim tlima.

Etimologija

Latinsko ime roda Veronica dano je prema svetici Svetoj Veroniki (1445. – 1497.)[1] ili prema drugom izvoru moguće da je izmijenjen način pisanja od Betonica, prema Pliniju Starijem potječe od keltskog naroda Betonaca.[2]

Kod imena vrste anagallis-aquatica prvo ime složenice potječe od grčke riječi anagallomai (ne blistam) i staro je ime za rod Primulaceae.[3] Za etimološko značenje postoje mnoge teorije. Prema jednoj teoriji moguće je da je naziv složenica od grčkih riječi ana (uz), i Gallos (ime rijeke u Frigiji, antičkoj pokrajini u današnjoj Turskoj pokraj koje je biljka izdašno rasla)[4] ili preko riječi anagelaô (prasnuti u smijeh) zbog mišljenja da su kokoši nakon njenog konzumiranja euforično pjevale. Možda je riječ složenica od ana (ponovno, iznova) i agallein (uživati) jer se cvjetovi otvore svaki puta kada ih sunce obasja te nas tako obraduju svakodnevno. Drugi naziv složenice aquatica ukazuje na vodeno stanište.

Na stranim jezicima nazivi su water speedwell, blue water-speedwell, brook pimpernel (eng.), Blauer Wasser-Ehrenpreis, Gauchheil-Ehrenpreis, Ufer-Ehrenpreis (njem.), véronique mouron d’eau, mouron aquatique (fr.), veronica acquatica, crescione (tal.), anagálide acuática (špa.), morrião-da-água, verónica, verónica-brava (port.), vodni jetičnik (slo.).

Upotreba

Jestivi su listovi, mogu se koristiti sirovi u salatama ili ermički obrađeni.

Galerija fotografija

Pregled lokacija