Preskoči do glavnog sadržaja

Vlasasta rebrača

Blechnum spicant

Karakteristike

Vlasasta rebrača (Blechnum spicant (L.) Roth) je trajna zeljasta biljka iz porodice Blechnaceae. Podanak je debeo, gusto prekriven ljuskastim dlakama. Listovi su plosnati, jednostruko perasto i duboko razdijeljeni, cjelovitih rubova, razlikujemo dva tipa – sterilne i fertilne listovi. Sterilni listovi su zimzeleni, prilegli uz tlo, dugi su do 50 cm, stapke su im kratke, liske su im kožaste i sjajne, široke oko 3-5 mm. Fertilni listovi su zeleni samo ljeti kasnije postanu tamnosmeđi, uspravni su, dugi do 90 cm čime su znatno duži od sterilnih listova i također su perasto urezani ali na mnogo uže segmente, uske te oko 2 mm i na naličju nose sporuse. Spore dozrijevaju od lipnja do rujna.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, sjevernoj Aziji i Sjevernoj Americi. Raste na vlažnim tlima kiselkaste reakcije na polusjenovitim i sjenovitim mjestima u šumama (bukva, jela) od nizina do pretplaninskog pojasa. Ponekad se uzgaja kao ukrasna biljka, razmnožava se sporama ili dijeljenjem podanka u rano proljeće. Otporna je na hladne temperature.

Rod rebrača (Blechnum) ovisno o autorima sadrži oko 200 vrsta, no vlasasta rebrača jedina je vrsta koju možemo naći u Europi.

Etimologija

Naziv roda Blechnum potječe od grčke riječi blechnon, što je bilo naziv jedne paprati kod Dioskorida.[1] Ime vrste spicant potječe od latinske riječi spica (klas), zbog uspravnih plodnih listova nalik na klasove. Na stranim jezicima nazivi su hard-fern, deer fern (eng.), Rippenfarn, Gewöhnlicher Rippenfarn, Europa-Rippenfarn (njem.), blechnum en épi (fr.), lonchite minore (tal.), lonchite (špa.), feto-pente (port.), rebrenjača (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija