Preskoči do glavnog sadržaja

Viteška zvijezda

Hippeastrum

Karakteristike

Viteška zvijezda (Hippeastrum sp.) je rod lukovičastih cvjetnica iz porodice sunovrata (Amaryllidaceae). Lukovice su zaštićene vanjskim suhim slojem i imaju unutarnje sočne slojeve koji služe kao skladište hranjivih tvari i vode. Lukovice su srednje veličine, obično promjera 5-12 cm. Listovi su dugi, zimzeleni ili listopadni listovi. Cvjetovi su veliki i upečatljivi, često ljubičaste ili crvene boje, pojavljuju se nakon lista. Imaju lijevakasti oblik i šest šarenih latica, prašnika je šest. Cvjetovi su grupirani u cvatove s 2-14 cvjetova. Stabljika im je uspravna i može biti visoka 20-75 cm. Najčešće cvatu zimi, međutim postoje sorte namijenjene uzgoju u vrtovima, čiji se cvjetovi pojavljuju u proljeće i ljeto. Plod je kapsula koja sadrži suhe sjemenke.

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjen u Južnoj Americi. Traži prostor s puno sunca ili djelomičnu sjenu, te dobro drenirano tlo koje najbolje odgovara mješavina humusa, pijeska i gline.

Razmnožava se dijeljenjem lukovica koje rastu uz glavnu lukovicu, no potrebno je paziti da prilikom dijeljenja ne oštetimo mlade lukovice. Mlade biljke trebaju tri godine da bi procvjetale, a za njihov optimalan rast važno je redovito zalijevanje i prihranjivanje tijekom cijele godine. Ako želimo spriječiti stvaranje sjemena, potrebno je otkinuti cvjetne stapke nakon prve cvatnje.

Alternativno, biljku je moguće razmnožiti i putem sjemena koje se sije pri temperaturi od oko 25°C. Klijanje sjemena traje oko 2 tjedna, a za pravilan razvoj lukovice treba je njegovati na gore spomenuti način.

Odrasle biljke se sade na razmaku od 30 do 50 cm, bez obzira radi li se o uzgoju u vrtu ili u posudama. Potrebno je paziti na umjereno zalijevanje sve do pojave cvjetnih stabljika, a tlo treba biti vlažno, ali ne smije zadržavati vodu. Kako bi se potaknula nova faza rasta, zalijevanje se smanjuje i obustavlja od početka kolovoza. Tada je potrebno odrezati žute i propadajuće listove, a biljke u posudama treba premjestiti u mračniju i malo hladniju prostoriju. Nakon tri mjeseca, površinski sloj zemlje se mijenja, a zalijevanje se nastavlja. Biljke posađene u vrtu ne zahtijevaju toliku pažnju.

Taksonomija

Godinama je postojala rasprava među botaničarima oko stručnih naziva roda Hippeastrum i Amaryllis. Tako se za lukovice iz roda Hipperastrum, koje se na sjevernoj hemisferi uzgajaju kao kućno bilje koje cvate u zimskim mjesecima, upotrebljava naziv Amaryllis. Međutim, rod Amaryllis se zapravo koristi za lukovičaste biljke koje prirodno rastu u Južnoj Africi, a kod nas se najčešće uzgajaju kao ukrasne biljke na cvjetnim gredicama.

Najčešće vrste viteške zvijezde su:

  • Hippeastrum reginae  pogodna za uzgoj na otvorenom. Biljka naraste do 50 cm u visinu. Cvate ljeti. Cvjetna stabljika nosi 2-4 crvena cvijeta promjera i do 20 cm. Listovi se razvijaju nakon cvatnje.
  • Hippeastrum vittatum – dosegne do 1 m visine. Cvate u proljeće. Listovi se također razvijaju nakon cvatnje, dugi su i napola savijeni. Cvjetnu stapku čine 2 do 6 bijelih cvjetova, promjera oko 20 cm. Isprugani su crvenim ili ružičastim linijama.

Etimologija

Ime roda Hippeastrum dao je britanski botaničar William Herbert (1778. – 1847.). Naziv potječe iz grčkog jezika, složenica je riječi hippeus (vitez, konjanik) te astrum (dolazi od riječi aster što znači zvijezda). Dakle, naš naziv viteška zvijezda je opravdan prema taksonomskom značenju.

Galerija fotografija

Pregled lokacija