Preskoči do glavnog sadržaja

Višegodišnja resulja

Mercurialis perennis

Karakteristike

Trajna ili višegodišnja resulja (Mercurialis perennis L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mlječika (Euphorbiaceae). Stabljika je jednostavna, okrugla, nerazgranata, u donjem dijelu gola ili slabo dlakava, prema vrhu je sve dlakavija. Naraste do 30 cm visine s tim da su ženske biljke veće od muških. Podanak je horizontalan i puzav. Listovi su nasuprotni, duguljasto jajasti ili ovalni, pilasto nazubljenih rubova, nalaze se na oko 5-30 mm dugoj peteljci u vršnom dijelu stabljike. Cvjetovi su jednospolni, dvodomni, sitni i neugledni, zeleni, nalaze se u pazušcima listova. Ženski cvjetovi su pojedinačni ili u paru, nalaze se na dugim stapkama u pazušcima listova, vrat tučka je razdijeljen na 2-3 dijela. Muški cvjetovi su mnogobrojni, mali, skupljeni u grupice, zelenog ocvijeća, imaju 8-15 prašnika. Cvate od ožujka do svibnja. Plod je dvogradna kapsula duga oko 4-5 mm koja sadrži dvije okruglaste, bijelosive sjemenke. Na sjemenkama se nalaze elajosomi (nastavci bogati masnim tvarima) koji su privlačni mravima.

Stanište

Rasprostranjena je u većem dijelu Europe, u zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi, u Australiji ije udomaćena. Raste na polusjenovitim i sjenovitim mjestima, u listopadnim i miješanim šumama, šikarama, na umjereno kiselim, humusnim i rahlim zemljištima, od nizina do pretplaninskog pojasa.

Etimologija

Latinski naziv roda Mercurialis potječe od boga Merkura koji je u grčkoj mitologiji otkrio ljekovitost biljke.[1] Ime vrste perennis znači trajan. Na stranim jezicima nazivi su dog’s mercury (eng.), Wald-Bingelkraut, Wildhanf (njem.), mercuriale vivace, mercuriale pérenne, Chou de chien, cynocrambe (fr.), mercorella bastarda, mercorella canina (tal.), trpežni golšec (slo.).

Upotreba

Uvjetno su jestivi mladi listovi, u sirovom obliku su otrovni no mogu se konzumirati nakon kuhanja kao varivo. Djeluju blago purgativno.[2]

Galerija fotografija

Pregled lokacija