Višegodišnja resulja Mercurialis perennis

Carstvo:
Red:
Malpighiales
Porodica:
Vrsta:
Mercurialis perennis
Sinonimi:
Mercurialis nemoralis Salisb., Mercurialis alpina Schur, Mercurialis cynocrambe Scop., Synema perenne (L.) Dulac

Karakteristike

Trajna ili višegodišnja resulja (Mercurialis perennis L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mlječika (Euphorbiaceae). Stabljika je jednostavna, okrugla, nerazgranata, u donjem dijelu gola ili slabo dlakava, prema vrhu je sve dlakavija. Naraste do 30 cm visine s tim da su ženske biljke veće od muških. Podanak je horizontalan i puzav. Listovi su nasuprotni, duguljasto jajasti ili ovalni, pilasto nazubljenih rubova, nalaze se na oko 5-30 mm dugoj peteljci u vršnom dijelu stabljike. Cvjetovi su jednospolni, dvodomni, sitni i neugledni, zeleni, nalaze se u pazušcima listova. Ženski cvjetovi su pojedinačni ili u paru, nalaze se na dugim stapkama u pazušcima listova, vrat tučka je razdijeljen na 2-3 dijela. Muški cvjetovi su mnogobrojni, mali, skupljeni u grupice, zelenog ocvijeća, imaju 8-15 prašnika. Cvate od ožujka do svibnja. Plod je dvogradna kapsula duga oko 4-5 mm koja sadrži dvije okruglaste, bijelosive sjemenke. Na sjemenkama se nalaze elajosomi (nastavci bogati masnim tvarima) koji su privlačni mravima.

Stanište

Rasprostranjena je u većem dijelu Europe, u zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi, u Australiji ije udomaćena. Raste na polusjenovitim i sjenovitim mjestima, u listopadnim i miješanim šumama, šikarama, na umjereno kiselim, humusnim i rahlim zemljištima, od nizina do pretplaninskog pojasa.

Etimologija

Latinski naziv roda Mercurialis potječe od boga Merkura koji je u grčkoj mitologiji otkrio ljekovitost biljke.[1] Ime vrste perennis znači trajan. Na stranim jezicima nazivi su dog’s mercury (eng.), Wald-Bingelkraut, Wildhanf (njem.), mercuriale vivace, mercuriale pérenne, Chou de chien, cynocrambe (fr.), mercorella bastarda, mercorella canina (tal.), trpežni golšec (slo.).

Upotreba

Uvjetno su jestivi mladi listovi, u sirovom obliku su otrovni no mogu se konzumirati nakon kuhanja kao varivo. Djeluju blago purgativno.[2]

Galerija fotografija

Podijeli