Preskoči do glavnog sadržaja

Vidac

Euphrasia rostkoviana

Karakteristike

Vidac ili obična očanica (Euphrasia rostkoviana Hayne) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice volovoda (Orobanchaceae). Raste kao poluparazit na korijenju trava. Stabljika je uspravna ili povijena, jednostavna ili razgranata u donjem dijelu, dlakava, naraste do 20 cm visine. Korijen je slabo razvijen. Listovi su nasuprotno smješteni, jajoliki, nemaju peteljku, na naličju prekriveni kratkim dlakama, donji listovi imaju tupe zupce dok su srednji i gornji listovi kratko ušiljeni na vrhu i ušiljenih zubaca. Cvjetovi rastu u pazušcima gornjih listova. Vjenčić je dug oko 1-1,5 cm i u fazi cvatnje nadvisuje čašku, bijele je boje, gornja usna je kraća, tamnije boje i unatrag savijenog ruba dok se na donjoj usni nalazi žutozelena mrlja i nekoliko ljubičastih šara. Čaška je prekrivena žljezdastim dlakama. Cvate od svibnja do rujna. Plod je eliptični tobolac velilčine oko 5 mm koji sadrži puno sitnih sjemenki.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u gotovo cijeloj Europi na sunčanim i vlažnim mjestima, na livadama, travnjacima, na zapuštenim zemljištima.

Smatra se lošom biljkom za životinje na ispaši i nepovoljno djeluje na njihovo izlučivanje mlijeka.

Etimologija

Latinsko ime roda Euphrasia vuče podrijetlo od grčke riječi euphrassia što znači radost, veselje a odnosi se na lijepe cvjetiće te na ljekovitost biljke za očne bolesti. Iako nije često, nekada roditelji kćeri daju takvo ime. Zbog iznimne ljekovitosti za očne bolesti, a i donekle sličnosti s očima (ljubičaste šare mogu biti trepavice), oba hrvatska imena (vidac i očanica) također ukazuju na ljekovitu vrijednost biljke.

Na stranim jezicima nazivi su eyebright, eyewort (eng.), Gemeiner Augentrost, Große Augentrost (njem.), euphraise de Rostkov, euphraise des prés, euphraise officinale, casse-lunettes (fr.), smetlika (slo.). Zanimljiv je primjerice francuski naziv casse-lunettes (razbij naočale) zbog velikog uspjeha u liječenju očnih bolesti.

Upotreba

Sakuplja se cijela biljka bez korijena u vrijeme cvatnje. Suši se na suhom, tamnom i prozračnom mjestu. Ljekovita je biljka za sve očne bolesti, kod upale suznih kanala zelene mrene itd. Također je primjenjiva kod umornih ili svrbljivih očiju kod alergija, kod dugog gledanja u računalo ili televizor. Koristi se u vidu stavljanja obloga na zatvorene kapke. Također čisti krv i poboljšava funkciju jetre.

Kalendar branja

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sakupljanja pojedinih dijelova biljke prema mjesecima kroz cijelu godinu.

Siječanj
I
-
Veljača
II
-
Ožujak
III
-
Travanj
IV
-
Svibanj
V
-
Lipanj
VI
-
Srpanj
VII
listovi
Kolovoz
VIII
listovi
Rujan
IX
listovi
Listopad
X
-
Studeni
XI
-
Prosinac
XII
-

Galerija fotografija

Pregled lokacija