Preskoči do glavnog sadržaja

Veliki kravljak

Carlina acaulis

Karakteristike

Veliki kravljak ili vilino sito (Carlina acaulis L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je niska, korijen je vretenast, debeo i okomit. Listovi su skupljeni u prizemnoj rozeti, dugi su do 30 cm i duboko perasto iscijepani, bodljikavi. Cvjetovi su dvospolni i cjevasti, skupljeni u cvjetne glavice promjera 5-13 koje se razvijaju pojedinačno. Imaju duguljaste bijele latice smještene oko središnjeg smeđeg ili zlatnog dijela. Vanjski ovojni listići su trnoviti. Plodnica je podrasla. Cvatu u kolovozu i rujnu. Osjetljive su na nivo vlage u zraku i zatvaraju se za vrijeme kišovitog vremena da bi zaštitile pelud, zbog čega je u narodu biljka služila kao jednostavna vremenska prognoza. Plod je oko 5 mm duga roška s 2-3 puta dužim papusom.

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj i južnoj Europi. Raste na brdskim, pretplaninskim i planinskim pašnjacima i livadama, na sunčanim i suhim mjestima. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Latinsko ime roda Carlina  pretpostavlja se da potječe od Karla Velikog (742. – 814.) koji je koristio biljku kao lijek protiv kuge svoje vojske.[1] Ime vrste acaulis što znači bez stabljike (caulis – stabljika, acaulis – bez stabljike). Na stranim jezicima nazivi su stemless carline thistle, dwarf carline thistle, silver thistle (eng.), Silberdistel (njem.), carline acaule (fr.), carlina bianca (tal.), carlina angélica (špa.), navadna bodeča neža (slo.).

Upotreba

Mladi listovi i cvjetne glavice jestivi su kuhani, kod glavice se baš kao i kod artičoke jede unutrašnji mesnati dio.[2]

Korijen se sakuplja u rano proljeće ili ujesen. Sadrži do 22% inulina i 1-2% eteričnog ulja.[3] Posjeduje diuretična svojstva i koristan je kao sredstvo za znojenje, no danas se rijetko koristi. Svježe izvađen ima neugodan miris ali sušenjem razvije snažan i aromatičan miris. Može poslužiti za ispiranje rana i ozljeda ili tretiranje bakterijskih infekcija kože.

  • jedna do dvije žličice suhog korijena stavi se kuhati 10 minuta u šalici vode i tako svjež pripremljen čaj pije se 2x dnevno

Galerija fotografija

Pregled lokacija