Preskoči do glavnog sadržaja

Veliki buzdovan

Clavariadelphus pistillaris

Karakteristike

Veliki buzdovan ili velika toljaga (Clavariadelphus pistillaris (L.) Donk) je jestiva gljiva iz porodice Gomphaceae. Plodište je u početku svijetložuto, kasnije smeđežuto, izduženo, vrh je obično zadebljan i tupo zaobljen, prema osnovi je sve tanje. Izgleda kao mala toljaga, naraste 8-30 cm u visinu, debelo je 1-3 cm, površina je u početku glatka i ne sjaji, kasnije postane naborana, a na oštećenim mjestima poprimi ljubičastosmeđu nijansu. Meso je bijelo, na prerezu ljubičastosmeđe, u početku je mekano, kasnije spužvasto, ugodnog je blagog mirisa no gorkasta okusa. Spore su eliptično duguljaste, glatke, otrusina je bjelkasto žućkasta.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Sjevernoj Americi. Raste pojedinačno ili u skupinama krajem ljeta i u jesen na tlu u listopadnim i crnogoričnim šumama, voli rasti ispod bukva.

Etimologija

Naziv roda Clavariadelphus potječe od latinske riječi clava (buzdovan) i adelphos (brat), zbog sličnosti s gljivama roda Clavaria. Na stranim jezicima nazivi su pestle-shaped coral (eng.), Herkules-Riesenkeule, Herkuleskeule (njem.), clavaire en pilon (fr.), mazza d’Ercole (tal.), veliki kijec (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, premda niske kvalitete. Može se miješati s drugim gljivama i jelima. Neki autori smatraju ga nejestivom.

Galerija fotografija

Pregled lokacija