Velika polipovka Clathrus archeri

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Phallales
Porodica:
Vrsta:
Clathrus archeri
Sinonimi:
Lysurus archeri Berk., Anthurus archeri (Berk.) E.Fisch., Aserophallus archeri (Berk.) Kuntze, Pseudocolus archeri (Berk.) Lloyd, Schizmaturus archeri (Berk.) Locq.

Karakteristike

Velika polipovka (Clathrus archeri (Berk.) Dring) je vrsta nejestive gljive iz porodice Phallaceae. Gljiva je u početku u obliku bijelog jaja veličine 2-4 cm koje se na vrhu raspukne i probije se 3-7 krakova dugih 5-12 cm intenzivno crvene boje. Krakovi su lomljivi, u početku uspravni i skupljeni, potom se rašire i ispruže što ima daje izgled nalik na hobotnicu. Meso je blijedocrveno, mekano. Spore su cilindrične, glatke, otrusina je bezbojna do maslinasto zelena. Neugodan miris gljive privlači kukce koji se hrane te rasprostranjuju njezine spore.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u Australiji i na Novom Zelandu, u Europu je unešena a prvi puta je zabilježena 1914. godine na području Francuske. U Aziju i Sjevernu Ameriku. Raste pojedinačno ili u skupinama od lipnja do studenog na tlu među otpalim listovima u listopadnim šumama, rjeđe u crnogoričnim šuma, u šikarama, na livadama i pašnjacima.

Etimologija

Ime roda Clathrus latinska je riječ za rešetke, zbog mrežastog izgleda srodne gljive vještičino srce (Clathrus ruber). Na stranim jezicima nazivi su octopus stinkhorn, devil’s fingers (eng.), Tintenfischpilz (njem.), anthurus d’arche (fr.), lovkasta mrežnica (slo.).

Upotreba

Nije otrovna gljiva premda je nejestiva. Negdje ih u iznimnim prilikama jedu kada su u obliku jajeta.

Galerija fotografija

Podijeli