Preskoči do glavnog sadržaja

Uzgoj bukovača

Pleurotus ostreatus

Karakteristike

Bukovače (Pleurotus ostreatus (Jacq. ex Fr.) P.Kumm.) su jedne od najpopularnijih gljiva, cijenjene kao ukusna i zdrava namirnica.

U prirodi tokom cijele godine moguće ih je naći kako rastu na panjevima i oborenim stablima listopadnog drveća (bukva, breza, topola, hrast, grab…) no sve popularniji je njihov uzgoj kod kuće.

Uzgoj bukovača na slami

Bukovače su gljive koje je vrlo jednostavno uzgojit, obilno rađaju te se jako isplate.
Potrebno je  imat uvjete za njihov rast, a to je nekakav prostor visoke vlage, svjetlosti i svježeg zraka. Kod nas  je to podrum gdje kroz male prozore može ući dovoljno svjetlosti, a prozore držimo otvorenima samo kada su gljive u rastu.

Potrebni sastojci

  • 4 litre micelija bukovača (može se nabavit preko Funghi perfecti)
  • 4 vreće slame (veličine mrežastih vreća za koje se koriste za krumpir i kupus).
  • veliki kotao za kuhanje slame (čim veći to bolji, npr 100 litara. ako je manji slama se treba kuhati u više manjih dijelova)
  • plastične vreće
  • mrežaste vreće

Upute

  1. Slama stavljena u vreće za krumpir grije se u kotlu punom vode na jakoj vatri 1 sat. Bitno je održavat temperaturu visokom. Dobro je staviti veliki kamen ili nešto teško da drži svu slamu cijelo vrijeme potopljenu u vodi.
  2. Izvadi se slama iz kotla te se objesi da se ocijedi i ohladi.
  3. Slama se miješa s micelijem te se puni u plastične vreće. Potrebno je sve što jače sabiti da bude gusto te da micelij lakše proraste slamu.
  4. Vreće se stave na toplije mjesto nekoliko dana dok micelij ne proraste, a to će se vidjet po izraženoj bijeloj boji.
  5. Na vrećama se izbuše rupe širine 2,3 cm sa svih strana, te odnesu u prostor gdje će gljive moći rasti. Vreće se mogu staviti na police ili objesiti da vise sa stropa, bitno je samo da je prostorija čista te su ispunjeni uvjeti za vlagu, svjetlost i svježi zrak.

Gljivama je potrebno do tjedan dana da od pojave malih gljivica narastu do veličine kad su moguće za brat.
Beru se kad im se rubovi isprave tako da se otkine cijeli stručak. Rastu u valovima, obično svaki mjesec. Svaki val gljiva će biti manji prinosom od prethodnog sve dok se micelij potpuno ne iscrpi. Dosadašnji rekord kod nas bio je šesti valova, međutim te gljive su već znatno manje od prvog vala.

Galerija fotografija

Pregled lokacija