Preskoči do glavnog sadržaja

Uskršnji leptir

Zerynthia polyxena

Karakteristike

Uskršnji leptir (Zerynthia polyxena Denis & Schiffermüller) je vrsta dnevnog leptira iz porodice lastinrepaca (Papilionidae). Odrasli leptiri veliki su 6-8 cm, tijelo je tamnosmeđe, na stranama bjelkasto s crvenkastim mrljicama. Krila su živo obojena, žuta, prekrivena crnim i pokojim crvenim mrljama i šarama. Ženke imaju veća krila i svjetlija su. Leti u jednoj generaciji u travnju i svibnju.

Ženka polaže 10-15 jajašca pojedinačno ili u manjim skupinama na naličje listova. Jajašca su okruglasta, spljoštena na polovima, u početku žućkasta, potom plavkastozelenkasta. Gusjenice se izlegnu za nekoliko dana, duge su 30-40 mm, tijelo im je crno, kasnije crvenkasto, prekriveno crvenocrnim čekinjama na svakom segmentu. Hrane se biljaka iz roda vučjih stopa (Aristolochia), primjerice listovima, cvjetovima i mladim izdancima žute vučje stope (Aristolochia clematitis). Kukuljica je duguljasta, tanka, žuićkastosiva, na bočnim stražnjim dijelovima prekrivena je tamnim točkicama. Kukuljica je pričvršćena na osušene dijelove biljaka ili na donjoj strani kamena i tako prezimljuje. Na uznemiravanje dvije žlijede na tjemenu glave izlučuju neugodan miris.

Od velike je morfološke varijabilnosti te je opisan velik broj podvrsta.

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj, južnoj i zapadnoj Europi. Staništa su im topla, sunčana mjesta, uz rijeke i potoke, na rubovima šuma, na otvorenim livadama, od nizinskog do planinskog područja. Kod nas ga ima kako u kontinentalnom dijelu, tako i u planinskom i primorskom području, uključujući na otocima. No nije česta vrsta i strogo je zaštićen.[1]

Etimologija

Naziv uskršnji leptir dobio je prema ranom pojavljivanju početkom proljeća. Na stranim jezicima nazivi su southern festoon, easter butterfly (eng.), Südlicher Osterluzeifalter (njem.), diane (fr.), polissena (tal.), petelinček (slo.), uskršnji leptir (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija