Preskoči do glavnog sadržaja

Uskolisni dvoredac

Diplotaxis tenuifolia

Karakteristike

Uskolisni dvoredac (Diplotaxis tenuifolia (L.) DC.) je trajna zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Stabljika je uspravna, glatka, jako razgranata, pri osnovi drvenasta, naraste do 60 cm visine. Korijen je jako razgranat i snažan. Listovi su duguljasti, plavkastozeleni, duboko perasti razdijeljeni na uske režnjeve. Kada se protrljaju razvijaju jak miris. Cvjetovi su mirisni, nalaze se na dugim stapkama i skupljeni su u grozdaste cvatove na vrhovima stabljika. Dvostrukog su ocvijeća, četiri okruglaste, jarkožute latice vjenčića dvostruko su duže od lapova čaške. Cvatu od lipnja do listopada. Cvjetove posjećuju pčele sakupljajući nektar. Plod je do 3 cm duga komuška u kojoj se nalazi mnogo sitnih sjemenki koje su smještene u dva reda.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i južnoj Europi, zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Raste na kamenitima, šljunkovitim ili pješčanim mjestima, uz puteve, obale rijeka, blizu željezničkih pruga. Možemo je naći od nizinskog područja do 1000 m nadmorske visine.

Etimologija

Latinsko ime roda Diplotaxis potječe od riječi diplous (dvostruk) i taxis (red), zbog rasporeda sjemenki u dva reda.[1] Ime vrste tenuifolia znači nježnih listova, potječe od latinskih riječi tener (nježan, mekan, fin) i folium (list).

Na stranim jezicima nazivi su perennial wall-rocket, sand rocket, Lincoln weed (eng.), Schmalblättriger Doppelsame, Wilde Rauke, Stinkrauke (njem.), diplotaxis à feuilles étroites, roquette sauvage, roquette jaune (fr.), rughetta selvatica (tal.), flor amarilla, rúcula, rúgula (špa.), tankolistni dvoredec (slo.).

Upotreba

Jestivi su listovi, beru se u proljeće i u rano ljeto. Slični su mirisu rikuli (Eruca sativa), ljutkastopaprena okusa. Bogati su vitaminom C (180-400 mg%) i karotinom (8-9 mg%), izraženog su mirisa Jestive su i sjemenke koje se mogu koristiti u izradu senfa..[2][3]

Galerija fotografija

Pregled lokacija