Preskoči do glavnog sadržaja

Usamljena muhara

Amanita strobiliformis

Karakteristike

Usamljena muhara (Amanita strobiliformis (Paulet ex Vittad.) Bertill.) je jestiva gljiva iz porodice Amanitaceae. Klobuk je bijel, potomsivkastobijel, na vrhu smeđe boje s debelim krpama, u početku polukuglast, kasnije otvoren, mesnat, širok 5-20 cm. Listići su bijeli, gusti, široki i debeli, kasnije slobodni. Stručak je bijel, valjkast, pun, prekriven ljuskama, u donjem dijelu je gomoljasto zadebljan, visok je 5-25 cm, promjera 1-4 cm. U gornjem dijelu stručak nalazi se obješeni, bijeli, naborani vjenčić koji kasnije nestane. Meso je bijelo, mekano, debelo, bez izraženog mirisa i okusa. Spore su eliptične, glatke, otrusina je bijela.

Stanište

Zabilježena je samo na području Europe, rijetka je gljiva. Rastu obično po dvije gljive zajedno, rijetko pojedinačno ili u skupinama, raste u listopadnim i crnogoričnim šumama, uz rubove šuma i uz šumske puteve, u parkovima.

Etimologija

Latinski naziv roda Amanita dolazi od grčke riječi amanites (gljiva). Na stranim jezicima nazivi su Fransige Wulstling (njem.), amanite solitaire (fr.), burroso (tal.), velikoluska mušnica (slo.).

Upotreba

Jessiva je gljiva, prije konzumiranja poželjno je maknuti kožicu s klobuka koja ima malo lošiji okus.

Galerija fotografija

Pregled lokacija