Preskoči do glavnog sadržaja

Ukrasna vražja kandža

Proboscidea

Karakteristike

Ukrasna vražja kandža (Proboscidea) je rod jednogodišnjih zeljastih biljaka iz porodice Martyniaceae. Korijen je razgranat i dobro razvijen. Stabljika je razgranata, duga i do 1 metar. Listovi su nasuprotni, srcoliki, cjelovitih no valovitih rubova. Cvjetovi su dvospolni, pojedinačni, veliki i duguljasto zvonasti, čine ih vjenčić bijele boje sa žutim mrljama na unutrašnjoj strani. Prašnika su četiri, dva su kratka i dva duža. Pomalo podsjećaju na cvjetove katalpe (Catalpa bignonioides). Cvatu u srpnju i kolovozu kada ih posjećuju brojni kukci. Plodovi su kapsule duge do 10 cm koje sadrže mnogobrojne nepravilno okruglaste crne ili bijele sjemenke. Cijela biljka prekrivena je žljezdastim dlakama zbog kojeg je ljepljiva, a privlači kukce koji ugibaju na joj zbog čega ima pomalo neugodan miris.

Biljke su rasprostranjene na području Sjeverne Amerike. Raste na pjeskovitim zemljištima, od nizina do pretplaninskog područja. Kod nas se uzgajaju kao ukrasne biljke no razmjerno su nepoznate i rijetke.

Od tridesetak opisanih vrsta u rodu službeno je trenutno prihvaćenih 10 vrsta. Rod je opisao njemački botaničar Casimir Christoph Schmidel (1718. – 1792.).

Etimologija

Latinsko ime roda Proboscidea složenica je od grčkih riječi pro (ispred) i bosko (hraniti se). Ime dijele zajedno s redom surlaša u carstvu životinja (Animalia), u koju pripadaju mamuti, mastodonti i danas jedini živući predstavnici slonovi (Elephantidae). Ime roda dano je biljkama vjerojatno zbog izgleda cvjetnog pupoljka koji je izdužen ili zbog izgleda ploda. Na stranim jezicima nazivi su devil’s claw, devil’s horn (eng.), garras del diablo, uñas del diablo (špa.). Naziv vražja kandža dan je zbog izgleda dozrelih kapsula koje izgledaju nalik na dugačke kandže. Biljku ne smijemo zamijeniti za pravu vražju kandžu (Harpagophytum procumbens) koja se koristi za probleme sa zglobovima.

Uzgoj

Sjeme smo sijali na zaštićeno mjesto u teglice početkom proljeća. Biljkama smo omogućili kontinuiranu vlagu i dovoljno svjetlosti i ubrzo su krenulo s robusnim rastom. Dolaskom toplih svibanjskih dana presadili smo ih na vrt. Biljke traže mjesto punog sunca i dobro dreniranu zemlju. Nije im potrebno njega, osim rijetkog zalijevanja u razdoblju suše. No ukoliko ima previše vlage u tlu, biljke će se osušiti.

Upotreba

Jestivi su nezreli zeleni plodovi koji se konzumiraju slično kao bamije, mogu se kuhati kao varivo a mogu se i kiseliti. Sjeme je bogato masnim kiselinama i također su jestivi.

Galerija fotografija