Preskoči do glavnog sadržaja

Ukrasna dunja

Chaenomeles speciosa

Karakteristike

Ukrasna dunja (Chaenomeles speciosa (Sweet) Nak.) je listopadni grm iz porodice ruža (Rosaceae). Guste je krošnje, naraste oko 2-3 metra visine tvoreći mnogobrojne uspravne, crvenkastosmeđe, gole grane prekrivene trnjem. Listovi su ovalni, vrlo sitno nazubljeni, tupog vrha, suženi u kratku peteljku. Cvjetovi su dvospolni, pojedinačni ili skupljeni po nekoliko, promjera 3-4 cm, crveni, rozi ili bijeli, bujno cvatu na proljeće od ožujka do lipnja. Plod je nepravilno okruglast, velik 4-6 cm, u početku svijetlozelene boje i svjetlijih je ili tamnih mrlja, dozrijevanjem postaje žut, podsjeća na plod prave dunje no vrlo je tvrd. Nema peteljku i posve je privijen uz granu kao da je zalijepljen.

Stanište

Potječe iz Japana i Kine, u Europu je unešena krajem 18. stoljeća. Uzgaja se u vrtovima i parkovima kao pojedinačna ukrasna biljka, no odlična je posađena i kao živica. Podnosi orezivanje, a u podnožju tvori mnogobrojne mlade izdanke, zbog gustog rasta i trnovitih grana onemogućava prolaz. Otporna je na hladne temperature do -20°C.

Od većeg broja kultivara napominjemo:

  • Atrococcinea plena” – cvjetovi su tamnocrveni i slabo puni
  • Aurora” – cvjetovi su ružičasti, žuti ili narančasti
  • Nivalis” – cvjetovi su bijeli

Etimologija

Naziv roda Chaenomeles potječe od grčke riječi chainein (zjapiti) i melea (jabuka).[1] Ime vrste speciosa znači ugodan, lijep.[2] Na stranim jezicima nazivi su flowering quince, Chinese quince, Japanese quince (eng.), Chinesische Zierquitte (njem.), cognassier du Japon, cognassier à fleurs (fr.), membrillo de flor (špa.), japonska kutina (slo.).

Nije u srodstvu s pravom dunjom (Cydonia oblonga).

Upotreba

Plodovi slove kao jestivi i koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini, no vjerojatno samo kod izvorne vrste. Naš kultivar ima iznimno tvrde plodove te ih mi nismo uspjeli koristiti. Plod je tako tvrd da se ni do sjemena nismo mogli probiti.

Galerija fotografija

Pregled lokacija