Preskoči do glavnog sadržaja

Trska

Phragmites australis

Karakteristike

Trska (Phragmites australis (Cav.) Trin. ex Steud.) je trajna zeljasta biljka iz porodice trava (Poaceae). Stabljike su uspravne, šuplje, glatke, narastu do 6 metara visine. Listovi su lancetasti, plosnati, ušiljeni, glatki, zeleni do plavkastozeleni, dugački su do 50 cm, široki 2-4 cm. Cvjetovi su skupljeni u guste, do 50 cm dugačke metličaste cvatove čiji klasići sadrže 3-8 cvjetova. Cvatu od srpnja do rujna. Plod je pšeno koje čuva klijavost nekoliko godina.

Stanište

Raste u plitkim vodama stajaćicama i močvarama do 1 metar dubine, obično u jako velikim skupinama. Stanište je brojnim pticama, pruža zaštitu ribama koje se mrijeste i zaklon mnogim kukcima. Razmnožava se podancima.

Etimologija

Smješten je u rod trska (Phragmites) koji sadrži četiri vrste iako neki botaničari trsku smatraju jedinom vrstom u rodu. Latinsko ime roda Phragmite potječe od grčke riječi phragma (ograda), zbog upotrebe za izradu ograde. Ime vrste australis potječe od auster (jug), te znači južni.[1] Na stranim jezicima nazivi su common reed (eng.), Schilfrohr (njem.), roseau commun, roseau á balais (fr.), carrizo (špa.), cannuccia di palude (tal.), navadni trst (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi izdanci, mladi listovi, sjemenke i podanci. Mladi izdanci i listovi jedu se kao varivo ili se mogu sušiti, mljeti i nakon sušenja navlažiti te pržiti. Listovi su posebno bogati vitaminom C (preko 200 mg%), a u prošlosti su se koristili za pripremanje sokova. U proljeće i jesen sakupljaju se podanci, koji se suše i melju, te kao i zrele sjemenke mogu se koristiti kao brašno ili za pripremanje kaša i poslastica. Iz stabljike koja se zareže izlazi gusta masa koja se brzo stvrdne, američki indijanci sakupljali su te tvorevine i gnječili ih u loptice te ih jeli prema potrebi. Druga plemena sušili su stabljike, mljeli ih i sijali u brašno koje bi u blizini vatre posmeđilo i jelo se kao slatkiš.[2] [3]

Biljka ima i utilitarističku primjenu, koristi se za pokrivanje krovova i stropova, izradu sjenica. Mogu se izrađivati košare, pokrivači, grubi papir, za krovište. Može poslužiti kao sirovina za dobivanje celuloze radi proizvodnje papira.[4] U Egiptu se izrađuje glazbeni instrument sličan flauta.

Kalendar branja

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sakupljanja pojedinih dijelova biljke prema mjesecima kroz cijelu godinu.

Siječanj
I
-
Veljača
II
-
Ožujak
III
listovi
mladi izdanci
podanak
Travanj
IV
listovi
mladi izdanci
podanak
Svibanj
V
listovi
mladi izdanci
Lipanj
VI
-
Srpanj
VII
-
Kolovoz
VIII
-
Rujan
IX
podanak
sjeme
Listopad
X
podanak
sjeme
Studeni
XI
-
Prosinac
XII
-

Galerija fotografija