Preskoči do glavnog sadržaja

Trnovita dikica

Xanthium spinosum

Karakteristike

Trnovita dikica (Xanthium spinosum L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, vrlo razgranata, gola ili kratko dlakava, visoka 15-80 cm. Korijen je vretenast i razgranat. Listovi su naizmjenični, duguljasti, dužine do 12 cm, duboko razdijeljeni na 3-5 režnjeva i grubo nazubljeni, ušiljeni, na licu tamnozeleni, na naličju sivo pustenasti, imaju do 4 cm duge peteljke ispod kojih se nalaze jaki žućkasti trnovi dugi i do 3 cm koji mogu biti jednostavni ili dvostruko ili (najčešće) trostruko razdijeljeni. Cvjetovi su jednospolni, jednodomni, sitni, žućkasti, skupljeni u kuglaste cvjetne glavice koje se nalaze u pazušcima listova. Muške glavice nalaze se iznad ženskih, sadrže 5 prašnika čije su prašnice i prašničke niti prirasle na vjenčić i rudimentarne tučkove. Plodnica je podrasla, građena od 2 plodna lista. Cvatu od srpnja do listopada. Plodovi su roške skupljeni u zbirni, smeđožuti plod, eliptični su, obrasli kukasto savijenim bodljikama, dužine oko 1,5 cm, sadrže dvije sjemenke.

Stanište

Pretpostavlja se da potječe iz Južne i Srednje Amerike, danas je zastupljena u srednjoj Europi, Africi, umjerenoj Aziji, Australiji i na Novom Zelandu. Prvi službeni zapisi spominju ju 1847. godine navodeći samo generalno područje Dalmacije.[1] Raste na sunčanim ili polusjenovitim staništima, na vrlo toplim i svježim, dobro prozračenim tlima vrlo siromašnim dušikom, na zapuštenim mjestima, uz puteve i živice.

Etimologija

Latinsko ime roda Xanthium potječe od grčke riječi xanthos (žut), zbog bojanja kose biljkom u žuto. Ime vrste spinosum znači trnovit.[2] Na stranim jezicima nazivi su spiny cocklebur, prickly burweed, bathurst burr (eng.), Dornige Spitzklette (njem.), nappola spinosa (tal.), arrancamoños, agarramoños (špa.), trnati bodič (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi prizemni listovi u skromnim količinama. Slankastog su okusa, stariji listovi su trpki i gorki i sadrže toksične supstance. Svi dijelovi biljke imaju mnogo joda.[3]

Sjemenke sadrže jestivo ulje koje je po okusu nalik na suncokretovo a sastav mu je sličan maslinovom ulju.[4]

Galerija fotografija

Pregled lokacija