Preskoči do glavnog sadržaja

Topola

Populus

Karakteristike

Topola (Populus) je rod listopadnih stabala iz porodice vrba (Salicaceae). Stabla obično narastu visine 20-35 metara, krošnja im je rijetko piramidalna. Korijenje razvijaju vrlo energično, te blizu stabala nije preporučljivo dobro graditi. Kora je u mladosti glatka dok starenjem postaje sve više izbrazdana. Listovi su naizmjenični, jednostavni, na rubovima obično nazubljeni, nalaze se na dužoj peteljci. Cvjetovi su skupljeni u mace ili rese, stvaraju se na prošlogodišnjim grančicama iz bočnih pupoljaka. Cvatu u rano proljeće prije listanja i oprašuju se vjetrom. Plodovi su čahure koje pucaju na 2-4 dijela, sadrže više sjemenki koje su obavijene svilastim dlačicama.

Najznačajnije vrste

  • bijela topola (Populus alba)
  • crna topola (Populus nigra)
    • jablan (Populus nigra ‘Italica’) – oblik crne topole
  • jasika (Populus tremula)
  • siva topola (Populus × canescens) – prirodni hibrid između bijele topole i jasike

Stanište

Ovisno o vrsti, stabla su rasprostranjena u Europi, Aziji, u dijelovima Sjeverne Amerike i Afrike. Vole vlažno tlo te ih se može naći kako raste u većim skupinama uz rijeke, jezera i potoke. Razmnožavaju se sjemenom ili vegetativnim putem, reznicama uzetima u veljači i ožujku. Odrežu se izboji 20-25 cm kojima se odstrani vršak. Posade se u zemlju i redovito zalijevaju. Kada se pojave listovi znak je da su se reznice dobro ukorijenile. Biljke rastu brzo i snažno.

Upotreba

Drvo je fleksibilno te je pogodno za raznoliku obradu. Koristi se za izradu namještaja, izrađuje se papir, kineski štapići, daske za skateboard. Koristi se za izradu slikarskih platna – Mona Lisa i druga djela rane renesanse slikana su na drvu topole. Na panjevima topola mogu se uzgajati gljive – bukovače (Pleurotus ostreatus) i shiitake (Lentinula edodes).

Galerija fotografija