Tirinška stola Lavatera thuringiaca

Carstvo:
Red:
Malvales
Porodica:
Vrsta:
Lavatera thuringiaca
Sinonimi:
Althaea thuringiaca (L.) Kuntze, Malva thuringiaca (L.) Vis., Olbia thuringiaca (L.) Medik.

Karakteristike

Tirinška stola (Lavatera thuringiaca L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice sljezova (Malvaceae). Stabljika je uspravna, gusto dlakava izuzev u donjem dijelu, visoka 50-130 cm. Listovi su naizmjenični, prekriveni dlačicama, dugi do 10 cm, razdijeljeni na 3-5 režnjeva. Cvjetovi su dvospolni, pravilni, pojedinačni, krupni, promjera 5-8 cm, nalaze se na dugim stapkama u pazušcima listova na vrhu stabljika ili postranih izboja. Građeni su od 5 svijetlorozih latica koje su tamnorozih žilica i urezane na vrhu. Čaška je nekoliko puta kraća od cvjetne stapke, ima 5 lapova, prašnici su mnogobrojni. Cvate od lipnja do rujna. Plod je sačinjen od mnogo malih, zakrivljenih, crnih, slabo naboranih plodića.

Dobra je medonosna biljka, pčelama daje nektar i pelud. Na površini od 1 hektara prinosi mogu biti oko 200 kg meda.[1]

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i istočnoj Europi, te u jugozapadnoj Aziji. Kod nas je ima pretežno u kontinentalnom kraju. Staništa su joj topla i dušikom bogata tla, raste na livadama, rubovima šuma, uz obale rijeka i potoka, pokraj puteva i željezničkih pruga. Uzgaja se kao ukrasna biljka, razvijeno je više kultivara. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Latinski naziv roda Lavatera dan je prema liječniku Johannu Heinrichu Lavateru (1611. – 1691.) i njegovom bratu prirodoslovcu Johannu Jacobu Lavateru (1594. – 1636.). Ime vrste thuringiaca potječe od naziva povijesne regije Turingia u Njemačkoj. Na stranim jezicima nazivi su garden tree-mallow, tree lavatera (eng.), Thüringer Strauchpappel (njem.), lavatère de Thuringe (fr.), malvone di Turingia (tal.), grmičasti oslez (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi izdanci, listovi i cvjetovi, koriste se sirovi u salatama ili se dodaju u variva i juhe.[2]

Galerija fotografija

Podijeli