Preskoči do glavnog sadržaja

Tirinška stola

Lavatera thuringiaca

Karakteristike

Tirinška stola (Lavatera thuringiaca L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice sljezova (Malvaceae). Stabljika je uspravna, gusto dlakava izuzev u donjem dijelu, visoka 50-130 cm. Listovi su naizmjenični, prekriveni dlačicama, dugi do 10 cm, razdijeljeni na 3-5 režnjeva. Cvjetovi su dvospolni, pravilni, pojedinačni, krupni, promjera 5-8 cm, nalaze se na dugim stapkama u pazušcima listova na vrhu stabljika ili postranih izboja. Građeni su od 5 svijetlorozih latica koje su tamnorozih žilica i urezane na vrhu. Čaška je nekoliko puta kraća od cvjetne stapke, ima 5 lapova, prašnici su mnogobrojni. Cvate od lipnja do rujna. Plod je sačinjen od mnogo malih, zakrivljenih, crnih, slabo naboranih plodića.

Dobra je medonosna biljka, pčelama daje nektar i pelud. Na površini od 1 hektara prinosi mogu biti oko 200 kg meda.[1]

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i istočnoj Europi, te u jugozapadnoj Aziji. Kod nas je ima pretežno u kontinentalnom kraju. Staništa su joj topla i dušikom bogata tla, raste na livadama, rubovima šuma, uz obale rijeka i potoka, pokraj puteva i željezničkih pruga. Uzgaja se kao ukrasna biljka, razvijeno je više kultivara. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Latinski naziv roda Lavatera dan je prema liječniku Johannu Heinrichu Lavateru (1611. – 1691.) i njegovom bratu prirodoslovcu Johannu Jacobu Lavateru (1594. – 1636.). Ime vrste thuringiaca potječe od naziva povijesne regije Turingia u Njemačkoj. Na stranim jezicima nazivi su garden tree-mallow, tree lavatera (eng.), Thüringer Strauchpappel (njem.), lavatère de Thuringe (fr.), malvone di Turingia (tal.), grmičasti oslez (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi izdanci, listovi i cvjetovi, koriste se sirovi u salatama ili se dodaju u variva i juhe.[2]

Galerija fotografija

Pregled lokacija