Timijan Thymus vulgaris

Carstvo:
Red:
Lamiales
Porodica:
Vrsta:
Thymus vulgaris
Sinonimi:
Origanum thymus Kuntze

Karakteristike

Timijan (Thymus vulgaris L.) je trajna biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljika je razgranata, grmolikog rasta, odrvenjela u donjem dijelu i naraste do 40 cm visine, te nešto malo više u širinu. Listovi su mali, nalaze se na kratkoj peteljci, ovalni su ili lancetasti, na licu sivkastozeleni, naličje im je više bjelkasto. Cvjetovi su mali, bjelkastoružičasti, skupljeni u pršljenove. Cvatu od svibnja do rujna, ili do pojave mraza.

Stanište

Rasprostranjen je u jugozapadnoj i južnoj Europi. Raste na sunčanim, toplim i suhim mjestama, u nizinskom i brdskom području. Zaštićena je biljka. Uzgaja se kao vrtna biljka, bilo radi ljekovitosti ili ukrasa. Kao ukrasna biljka razvijen je velik broj kultivara. Razmnožavanje se vrši reznicama.

Etimologija

Latinsko ime roda Thymus potječe od grčke riječi thymon (hrabrost) i navodi se da kako su se vojnici kupali u vodi s majčinom dušicom da bi ojačali.[1] Prema drugom izvoru potječe od grčke riječi thyo (žrtvujem), zbog korištenja danas nepoznate biljke kod obreda žrtvovanja.[2] Ime vrste vulgaris znači uobičajen, čest.Na stranim jezicima nazivi su common thyme, German thyme, garden thyme (eng.), Echter Thymian, Römischer Quendel, Kuttelkraut, Gartenthymian (njem.), thym commun, thym cultivé, farigoule (fr.), timo comune, timo maggiore (tal.), tomillo (špa.), tomilho (port.), vrtni timijan, vrtna materina dušica (slo.).

Upotreba

Timijan je vrlo aromatičan, koristi se kao začinsko bilje u kuhinji ili kao čaj. Kao ljekovita biljka koristan je kod probavnih tegoba, kao pomoć za tretiranje kašlja, kod infekcija usneš šupljine i infekcija dišnog sustava ali dobrodošao je i kao tonik za cijeli organizam.

  • 1 žličica suhe biljke prelije se šalicom kipuće vode, ostavi da odstoji poklopljeno 15 minuta i procijedi. Pije se svježe napravljeno više puta na dan

Od cijele biljke u cvatu proizvodi se eterično ulje koje je vrlo varijabilno prema staništu rasta. Ovisno o njegovom kemotipu (linalol, timol, tujanol…) određuje se njegova primjena.

Galerija fotografija

Podijeli