Preskoči do glavnog sadržaja

Tigrovo ždrijelo

Faucaria tigrina

Karakteristike

Tigrovo ždrijelo, tigrove čeljusti ili tigrova usta (Faucaria tigrina (Haw.) Schwantes) je sukulentna biljka iz porodice čupavica (Aizoaceae). Nema stabljiku, ima 6-8 listova koji su nasuprotni, sivozeleni, mesnati, trokutasti, dugi 4 cm, široki 2 cm, prekriveni bijelim točkicama, na rubovima imaju 9-10 zubaca. Oblik listova omogućuje sakupljanje vodene pare iz zraka i usmjeravanje prema korijenu, što omogućuje biljci preživljavanje u vrućoj, suptropskoj klimi. Listovi mogu dobiti crvenkastu nijansu tijekom promjene temperature u okolini i na suncu. Cvjetovi su zlatnožuti, krupni, promjera oko 5 cm, pojedinačni ili u paru, stvaraju se u središtu lisnate rozete. Cvate u kolovozu i rujnu. Malog je rasta, naraste 5-8 cm u visinu te 8 cm u širinu. Plod je tvrda kapsula koja sadrži sjemenke.

Stanište

Porijeklom iz južne Afrike gdje je endem, drugdje se uzgaja kao ukrasna biljka. Ljeti traži puno sunca te temperaturu od 10-24 °C za rast te obilnije zalijevanje, zimi joj treba omogućiti barem 10 °C te duže čuvati suhu zemlju. Traži dobro drenirano tlo pogodno za kaktuse a prihranjivanje se može raditi svaka 2 tjedna blagim tekućim gnojivom. Razmnožavanje se vrši dijeljenjem ili sjemenom kojima je potrebno nekoliko mjeseci odmora prije sjetve te se siju u proljeće kada su temperature 21 °C.

Etimologija

Naziv roda Faucaria potječe od latinske riječi fauces (usta, usna šupljina), zbog oblika listova koji podsjećaju na otvorena usta. Ime vrste tigrina potječe od latinske riječi tigris (tigar), zbog karakterističnih šara na listovima koji podsjećaju na uzorak tigrove kože. Na stranim jezicima nazivi su tiger jaws (eng.), Tigerrachen (njem.), zmajevo ždrelo (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija