Preskoči do glavnog sadržaja

Tekoma

Campsis radicans

Karakteristike

Tekoma (Campsis radicans Seem.) je listopadna penjačica iz porodice katalpa (Bignoniaceae). Penje se uz pomoć zračnog korijenja te dosegne visinu i do 20 metara. Listovi su nasuprotni, neparno perasti, sastavljeni od 7-11 ovalnih lisaka. Grubo su nazubljenih rubova, ušiljenog vrha, tamnozeleni su, na naličju svijetliji. Cvjetovi su trubasti, narančaste ili crvene boje, mogu narasti do 8 cm. Skupljeni su po 3-12 u paštitaste cvatove. Prašnika ima četiri, po dva su u paru. Cvjeta od lipnja do rujna. Plod je 10-20 cm dug tobolac koji sadrži brojne plosnate, okriljene sjemenke.

Porijeklom je iz jugoistočnog dijela Sjeverne Amerike. Kod nas se uzgaja kao ukrasna biljka u dvorištima i parkovima, kao samostalan primjerak ili za ukrašavanje zidova i drugih slobodnih prostora. Dobra je i kao medonosna biljka, pčelama daje nektar, pelud i propolis.[1]

Etimologija

Latinski naziv roda Campsis potječe od grčke riječi kampsis (povijati se).[2] Ime vrste radicans znači onaj koji se ukorjenjuje.[3] Na stranim jezicima nazivi su trumpet vine, trumpet creeper, cow itch vine (eng.), Amerikanische Klettertrompete (njem.), trompette de Virginie, bignone, jasmin de Virginie, jasmin-trompette (fr.), bignonia, trombetta rampicante (tal.), i (špa.), jasminova troblja (slo.).

Klima i stanište

Dobro raste na sunčanom, toplom, zaštićenom mjestu. Traži sjenu u području korijena, zbog čega je u njenom podnožju dobro posaditi niski pokrivač tla. Uzgaja se na hranjivom, dobro dreniranom tlu. Razvijeni primjerci otporni su na mraz, podnose niske temperature i do -20 °C.

Uzgoj

Razmnožava se poludrvenastim reznicama, grebenicama i izbojima.

  • Poludrvenaste reznice – uzimaju se ljeti, lako se ukorijenjuju. Obično uzimamo reznice duljine 10-15 cm, uklonimo donje listove te stavimo u zemlju.
  • Grebenice – krajem vegetacije uz biljku iskopamo jarak u kojeg stavimo izboj s vrhom izvan jarka. Jarak napunimo zemljom te čekamo do idućeg proljeća kada će se pod tlom razviti korijenje. Tada ukorijenjeni izboj odvajamo od matične biljke i presadimo.
  • Izboji – uz biljku rastu brojni izboji koji se mogu presaditi.

Počinje cvjetati tek nakon nekoliko godina. Orezujemo je svakog proljećana način da jednogodišnje izboje skratimo na 2-3 pupa te orežemo oštećene grane. Ljeti je redovito zalijevamo.

Galerija fotografija