Preskoči do glavnog sadržaja

Svileni konac

Ceiba speciosa

Karakteristike

Svileni konac (Ceiba speciosa (A.St.-Hil.) Ravenna) je listopadno stablo iz porodice sljezova (Malvaceae). Naraste do 25 m visine. Deblo je neobično zadebljano u donjem dijelu, u mladosti je zelenkasto, kasnije postane sivo. Kao i grane, gusto je prekriveno bodljama koje u starosti postanu veće i debele. Listovi su naizmjenični, složeni, dugi do 12 cm, nalaze se na dužoj stapci, sastavljeni su od 5-7 lisaka. Liske su jajastog oblika i ušiljenog vrha, nazubljenih su rubova pogotovo u gornjem dijelu, a nalaze na kratkoj peteljci koja se nastavlja kao glavna žila i jako dolazi do izražaja na naličju. Cvjetove su dvospolni, veliki, promjera 10-15 cm, čine ih pet latica koje su u sredini bijele, na rubovima roze. Gusto cvatu u vremenu kada listovi nedostaju, zbog čega još više dolaze do izražaja. Plodovi su ovalni, smećkastozeleni, drvenasti, viseći tobolci dugi do 20 cm, sadrže brojne bubrežaste, crne sjemenke okružene bijelim vlaknom.

Stanište

Prirodno raste u područjima Južne Amerike (Argentina, Bolivija, Brazil, Urugvaj, Paragvaj), staništa su mu tropske i suptropske šume. Uzgaja se kao ukrasna biljka, kod nas tek u posljednje vrijeme dobiva na popularnosti. Razmnožavanje se cijepljenjem u proljeće ili ljeti. Brzo raste, otporna je na sušu.

Etimologija

Latinsko ime roda Ceiba naziv je skupine indijskih plemena Taíno koja su živjela na Karipskim otocima Srednje Amerike, zbog debla stabla koja su im služila za gradnju brodica. Ime vrste speciosa znači upečatljiv, izražen, ugledan, lijep.[1] Na stranim jezicima nazivi su silk floss tree (eng.), Florettseidenbaum (njem.), arbre bouteille (fr.), palo borracho, árbol botella, toborochi, árbol de la lana, palo rosado (špa.), svilno drevo (slo.).

Upotreba

Bijelo vlakno koje okružuje sjemenke služi kao materijal za punjenje jastuka i madraca, kao toplinska izolacija, za zaštitu krhkih materijala prilikom pakiranja i slično. Sjemenke se mogu koristiti za proizvodnju biljnog ulja.

Galerija fotografija

Pregled lokacija