Preskoči do glavnog sadržaja

Sunčanica

Helianthemum nummularium

Karakteristike

Obična sunčanica (Helianthemum nummularium (L.) Mill.) je višegodišnja biljka iz porodice bušina (Cistaceae). Stabljika je polegnuta, obično pripijena uz tlo, u donjem dijelu je odrvenjela, naraste do 40 cm visine. Listovi su nasuprotni, mali, lancetasti, dugi do 5 cm, tupog vrha, cjelovitog ruba, prekriveni dlačicama, nalaze se na kratkim peteljkama, pri bazi im se nalaze maleni, tanki palistići. Cvjetovi su dvospolni, pojedinačni, promjera oko 3 cm, dvostrukog ocvijeća. Sastavljeni su od čaške koju čine pet lapova i vjenčića od pet latica. Latice su žute, u unutrašnjosti ponekad su izraženije žute ili narančaste mrlje. Prašnici su narančasti i mnogobrojni, plodnica tučka je nadrasla. Pojedinačni cvjetovi kratko traju no biljka neprestanu stvara nove od svibnja do listopada. Plod je goli tobolac velik 6-9 mm koji u 3 odjeljka sadrži mnoštvo sitnih, tamnosmeđih sjemenki.

Stanište

Rasprostranjena je na području većeg dijela Europe i u zapadnoj Aziji. Raste na toplim i sunčanim staništima, na suhim livadama i travnjacima, u svijetlim šumama. Česta je biljka, obično prekriva tla. Uzgaja se kao ukrasna biljka, postoje razni kultivari. Razmnožava se sjemenom. Dobra je medonosna biljka.

Sunčanica je jako varijabilna vrsta. Dokumentirano je više opisanih podvrsta biljaka, na našem području možemo naići na njih četiri.

Etimologija

Latinsko ime roda Helianthemum potječe od grčke riječi helios (sunce) i anthemon (cvijet) zbog jarko žutih cvjetova. Prvi zapis naziva roda dokumentirano je u djelu njemačkog botaničara Valeriusa Cordusa (1515. – 1544.), premda ga je prvi koristio francuski botaničar Joseph Pitton de Tournefort (1656. – 1708.). Ime vrste potječe od latinske riječi nummus (novac), zbog oblika listova nalik  na kovanice,[1]  premda takvo objašnjenje literatura navodi vjerojatno za druge vrste kao npr. metiljevu travu (Lysimachia nummularia). Na stranim jezicima nazivi su common rock-rose (eng.), Gelbes Sonnenröschen (njem.), hélianthème commun, hélianthème jaune (fr.), eliantemo maggiore (tal.), navadni popon (slo.), sunčev cvet (sr.).

Upotreba

Esencija sunčanice koristi se u Bachovim cvjetnim vodicama za stresna i traumatična stanja.

Galerija fotografija

Pregled lokacija