Preskoči do glavnog sadržaja

Šumski ovratnjak

Carpesium abrotanoides

Karakteristike

Šumski ovratnjak (Carpesium abrotanoides L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna i snažno razgranata. Naraste do 1 metar u visinu stvarajući duge, horizontalne izboje. Listovi su smješteni naizmjenično na granama, izduženo su jajasti, nepravilno neznatno nazubljenih rubova. Cvjetovi su dvospolni, skupljeni u cvjetne glavice promjera oko 1 cm i koje su gusto smještene uzduž grana u pazušcima listova. Cvatu od kolovoza do listopada. Plod je ahenij. Oko 3 cm dugo sjeme je ljepljivo čime se lako primi za krzna životinja i tkaninu te tako raširi.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena na području srednje i južne Europe, te u Aziji. Raste na polusjenovitim i sjenovitim vlažnim mjestima, najčešće u šumama. Biljka je kod nas relativno nepoznata premda nailazimo na nju u šumama oko Varaždina relativno vrlo često.

Etimologija

Latinsko ime roda Carpesium dolazi od grčke riječi karpesion a označavalo je aromatično drvo ili biljku[1] , ili prema drugom izvoru ista riječ znači slamka, zbog čekinjastog papusa. Ime vrste abrotanoides upućuje na ljekovito djelovanje (grč. abrotanum – besmrtan)[2] ili se ukazuje na sličnost s gorkastim pelinom (Artemisia abrotanum).[3] Na stranim jezicima poznata je kao pig’s head (eng.).

Upotreba

Jestivi su listovi [4] Plod se koristi u kineskoj medicini kao vermifug i vermicid[5]

Galerija fotografija

Pregled lokacija