Šumska krasuljica Anthriscus sylvestris

Carstvo:
Red:
Apiales
Porodica:
Vrsta:
Anthriscus sylvestris
Sinonimi:
Chaerophyllum sylvestre L., Anthriscus torquata Coste, Cerefolium sylvestre Besser, Chaerefolium sylvestre (L.) Thell.,

Karakteristike

Šumska krasuljica (Anthriscus sylvestris (L.) Hoffm.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Stabljika je uspravna, šuplja, dlakava u donjem dijelu, u gornjem dijelu gola i razgranata, na čvorovima nije purpurno obojana, visoka 50-130 cm. Korijen je vretenast, snažan i repasto zadebljen. Listovi su složeni, trouglasti, dvostruko ili trostruko perasto razdijeljeni na sjajne, izduženo lancetaste listiće, donji listovi nalaze se na drškama, gornji listovi su gornji listovi su sjedeći s dlakavim, izbrazdanim rukavcem. Cvjetovi su dvospolni, bijeli, skupljeni u štitaste cvatove, zrakaste stapke su gole i jednake dužine, ima ih 8-16, involukrum nedostaje. Cvate od svibnja do srpnja. Plod je izduženo lancetast, kratkog kljuna, dužine 5-7 mm, gladak i sjajan, dijeli se na dva plodića.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi, u Sjevernoj Americi je udomaćena. Raste u većim skupinama na svježim tlima bogatim dušikom, uz rubove šuma, u šikarama, uz puteve.

Etimologija

Naziv roda Anthriscus vjerojatno potječe od grčkih riječi anthos (cvijet) i rhyskos (živica), jer biljka rado raste u živicama.[1] Na stranim jezicima nazivi su wild parsley, wild chervil (eng.), Wiesen-Kerbel (njem.), anthrisque sauvage, cerfeuil sauvage, cerfeuil des bois (fr.), anterisco, cerfoglio dei prati (tal.), perifollo verde (špa.), cicuta-dos-prados (port.), gozdno krebuljico (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi listovi korijen.

Listovi se sakupljaju čim se stvori prizemna rozeta, od jeseni do proljeća a prije nego što se pojave cvjetovi. Stariji listovi postanu odviše gorki. Koriste se sirovi u salatama ili kuhani, sadrže do 150 mg% vitamina C i oko 14 mg% karotina.[2]

Korijen sadrži 15-20% škroba, do 6% glukoze, oko 10% celuloze i malo eteričnog ulja. Zbog oštrog okusa prokuha se u slanoj vodi.[3]

Galerija fotografija

Podijeli