Šumska kozlačica Thalictrum aquilegiifolium

Carstvo:
Red:
Ranunculales
Porodica:
Vrsta:
Thalictrum aquilegiifolium
Sinonimi:
Thalictrum atropurpureum (Murray) Jacq.

Karakteristike

Šumska kozlačica (Thalictrum aquilegiifolium L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae). Stabljika je uspravna, razgranata, gola, uzdužnih bridova, visoka 40-150 cm. Listovi su naizmjenični, plavkastozeleni, donji listovi su složeni, dvostruko ili trostruko perasti, imaju palistiće. Listići su plavkastozeleni, na vrhu sa 3-5 režnja, veliki do 4 cm. Gornji listovi su jednostavni, okruglasti, postupno prema vrhu gube peteljku. Cvjetovi su dvospolni, mali, blijedo rozi ili bijeli, gusto skupljeni u štitaste cvatove. Prašnici su svijetloljubičasti, dugi i mnogobrojni, antere su im žute. Cvate od svibnja do srpnja. Plod je trobridan oraščić dug oko 1 cm, dozrijeva od srpnja do rujna.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi izuzev krajnjeg sjevera i u Aziji, u manjem dijelu istočne Sjeverne Amerike smatra se udomaćena. Raste na polusjenovitim zemljištima bogatim dušikom, na livadama, uz rubove šuma i grmlja. Uzgaja se kao ukrasna biljka u vrtovima i parkovima, razmnožava se dijeljenjem ili sijanjem sjemena u proljeće.

Uzgaja se kao ukrasna biljka u hortikulturi, značajne forme su:

  • Album‘ (var. album) – visoka do 75 cm, cvjetovi su bijeli
  • Atropurpureum‘ (var. atropurpureum) – cvjetovi su tamnopurpurni
  • Auranticum‘ – crvenkastonarančasti cvjetovi
  • Dwarf Purple‘ – pupurni cvjetovi, biljka nižeg rasta od tipske vrste
  • Roseum‘ – cvjetovi su svijetlorozi
  • Thundercloud‘ – cvjetovi su duboko purpurni, prašnici su duži od tipske vrste
  • White Cloud‘ – cvjetovi imaju bijele prašnike sa žutim mrljama

Etimologija

Latinsko ime roda Thalictrum potječe od grčke riječi thallo (zeleniti se) zvog svježeg izgleda listova.[1] Ime vrste potječe od naziva roda Aquilegia (pakujac) i folium (list) zbog sličnosti listova. Na stranim jezicima nazivi su columbine meadow-rue, French meadow-rue, greater meadow-rue (eng.), Akeleiblättrige Wiesenraute, Amstelraute (njem.), pigamon à feuilles d’ancolie (fr.), pigamo colombino (tal.), orličnolistni talin, vetrovka (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli