Preskoči do glavnog sadržaja

Šumska kozlačica

Thalictrum aquilegiifolium

Karakteristike

Šumska kozlačica (Thalictrum aquilegiifolium L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae). Stabljika je uspravna, razgranata, gola, uzdužnih bridova, visoka 40-150 cm. Listovi su naizmjenični, plavkastozeleni, donji listovi su složeni, dvostruko ili trostruko perasti, imaju palistiće. Listići su plavkastozeleni, na vrhu sa 3-5 režnja, veliki do 4 cm. Gornji listovi su jednostavni, okruglasti, postupno prema vrhu gube peteljku. Cvjetovi su dvospolni, mali, blijedo rozi ili bijeli, gusto skupljeni u štitaste cvatove. Prašnici su svijetloljubičasti, dugi i mnogobrojni, antere su im žute. Cvate od svibnja do srpnja. Plod je trobridan oraščić dug oko 1 cm, dozrijeva od srpnja do rujna.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi izuzev krajnjeg sjevera i u Aziji, u manjem dijelu istočne Sjeverne Amerike smatra se udomaćena. Raste na polusjenovitim zemljištima bogatim dušikom, na livadama, uz rubove šuma i grmlja. Uzgaja se kao ukrasna biljka u vrtovima i parkovima, razmnožava se dijeljenjem ili sijanjem sjemena u proljeće.

Uzgaja se kao ukrasna biljka u hortikulturi, značajne forme su:

  • Album‘ (var. album) – visoka do 75 cm, cvjetovi su bijeli
  • Atropurpureum‘ (var. atropurpureum) – cvjetovi su tamnopurpurni
  • Auranticum‘ – crvenkastonarančasti cvjetovi
  • Dwarf Purple‘ – pupurni cvjetovi, biljka nižeg rasta od tipske vrste
  • Roseum‘ – cvjetovi su svijetlorozi
  • Thundercloud‘ – cvjetovi su duboko purpurni, prašnici su duži od tipske vrste
  • White Cloud‘ – cvjetovi imaju bijele prašnike sa žutim mrljama

Etimologija

Latinsko ime roda Thalictrum potječe od grčke riječi thallo (zeleniti se) zvog svježeg izgleda listova.[1] Ime vrste potječe od naziva roda Aquilegia (pakujac) i folium (list) zbog sličnosti listova. Na stranim jezicima nazivi su columbine meadow-rue, French meadow-rue, greater meadow-rue (eng.), Akeleiblättrige Wiesenraute, Amstelraute (njem.), pigamon à feuilles d’ancolie (fr.), pigamo colombino (tal.), orličnolistni talin, vetrovka (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija