Preskoči do glavnog sadržaja

Šumarica

Anemone

Karakteristike

Šumarica (Anemona) je rod zeljastih trajnica iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae). Rod sadrži oko 120 vrsta. Ovisno o vrsti mogu narasti od 30 cm visine pa sve do 1 metar. Listovi su jednostavni ili složeni, cjeloviti ili nazubljeni, te na dugačkoj peteljci. Cvjetovi su sastavljeni od 4 i više latica te obojani u raznolike boje. Većina ih cvjeta u rano proljeće. Plodovi su oraščići s jednom sjemenkom koje raznose mravi. Prirodno su rasprostranjene u šumama, no česte su kao ukras u vrtovima i parkovima.

Naziv roda Anemona prema Teofrastu potječe od grčke riječi za vjetar – anemos, zbog cvjetova koji se i na lagan povjetarca zanjišu.[1]

Sve vrste na području Hrvatske otrovne su i zaštićene. Od šumarica koje rastu u prirodi i onih uzgojnih vrsta najznačajnije su vrste:

  • bijela šumarica (Anemone nemorosa)
  • žuta šumarica (Anemone ranunculoides)
  • vrtna šumarica (Anemone hortensis)
  • japanska šumarica (Anemone japonica)

Bijela šumarica (Anemone nemorosa)

Bijela šumarica (Anemone nemorosa

Bijela šumarica niska je biljka, do 20 cm visine i česta je kao šumska biljka. Rizom joj je vodoravan, žut ili polusmeđ. Stabljike su uspravne i gole ili tek malo dlakave. Prizemni listovi nalaze se na dugačkim peteljkama i perasti, listovi u srednjem dijelu su smješteni u pršljenovima i nepravilno su nazubljenih rubova. Cvjetovi su pojedinačni, nalaze se na dugim peteljkama. Ocvijeće se sastoji od šest duguljasto jajastih bijelih lapova. Cvate od ožujka do svibnja.

Rasprostranjena je vrsta na području Europe i Azije sve do Sibira, te u Sjevernoj Americi. Raste unutar ili na rubovima svijetlih, listopadnih šuma i šikara, često u gustim skupinama, od nizina do brdskog područja. Uzgaja se i kao ukrasna biljka te postoji puno njenih kultivara.

Ime vrste nemorosa potječe od latinske riječi nemus (šuma).

Žuta šumarica (Anemone ranunculoides)

Žuta šumarica (Anemone ranunculoides

Naraste 5-15 cm tvoreći duguljaste listove i cvjetove od pet žutih latica koji cvjetaju od ožujka do svibnja. Cvjetovi su najčešće pojedinačni i nešto su manji u odnosu na bijelu šumaricu. Raste u šumama prije nego što ih listanjem zasjene stabala.

Naziv vrste ranunculoides ukazuje na sličnost vrste s biljkama roda Ranunculus.

Japanska šumarica (Anemone japonica)

Japanska šumarica (Anemone japonica

Japanska šumarica je vrlo visoka biljka, do 150 cm visine. Porijeklom je iz Dalekog Istoka, a u Europu je donešena u prvoj polovici 19. stoljeća. Listovi su složeni i sačinjeni od nazupčanih režnjeva. Cvjetovi su bijeli, veliki, promjera do 8 cm i cvjetaju u kolovozu i rujnu. Sadimo je na polusjenovitom i vlažnom položaju.

Vrtna šumarica (Anemone hortensis)

Vrtna šumarica (Anemone hortensis

Cvjetovi rastu pojedinačno na stabljici a mnogobrojne latice bojom variraju od crvenoljubičaste (češće) do bijele (rijetko).

Krunična šumarica (Anemone coronaria)

Krunična šumarica (Anemone coronaria
Pregled lokacija