Srebrna ribica Lepisma saccharina

Carstvo:
Koljeno:
Arthropoda
Red:
Thysanura
Porodica:
Vrsta:
Lepisma saccharina

Karakteristike

Srebrna ribica (Lepisma saccharina L.) je mali kukac iz reda kudravca (Thysanura). Tijelo joj je malo, izduženo i plosnato, dugo 12-25 mm, prekriveno ljuskama srebrnaste boje. Nalik je na malu ribicu, imaju dvije duge antene sastavljene od mnogobrojnih članaka. Ženka liježe 60 jajašca. Jajašca su bjelkasta, ovalna i sićušna, veličine manje od 1 milimetra. Mlade ličinke su bjelkaste, izlegnu se nakon 2-8 tjedana. Mitare se više od 20-60 puta u životu. Predatori su im pauci, stonoge i uholaže od kojih mogu pobjeći zbog izuzetne brzine.

Primitivna su bića koja se nisu promijenila u više od 400 milijuna godina.

Stanište

Vrste su kozmopolitski rasprostranjene diljem svijeta. Odgovaraju im mjesta visoke vlage, češće ih možemo naći u ljudskim nastambama nego vani, nalazimo ih na tavanima, u podrumima i smočnicma. Može ih se naći među starim knjigama jer se hrane dekstrinom koji se nalazi u ljepilima koje drže stranice knjige ili isto tako blizu starih slika, tapeta i sl. Izbjegavaju svijetlo i aktivne su noću. Nisu prenosnici bolesti i generalno ne prave štetu osim ako se ne namnože u velikom broju. Životni vijek im je 2-7 godina.

Etimologija

Ime vrste saccharina potječe od latinske riječi saccharum (šećer) zbog prehrane srebrne ribice koja se hrani šećerom i ugljikohidratima. Na stranim jezicima nazivi su silverfish (eng.), Silberfischchen (njem.), poisson d’argent (fr.), pesciolino d’argento (tal.), pececillo de plata (špa.), peixinho-de-prata (port.), navadna srebrna ribica (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli