Srebrenka Lunaria annua

Carstvo:
Odjeljak:
Magnoliophyta
Koljeno:
Magnoliopsida
Red:
Capparales
Porodica:
Vrsta:
Lunaria annua
Sinonimi:
Lunaria biennis

Karakteristike

Srebrenka ili jednogodišnja mjesečnica (Lunaria annua L.) je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka iz porodice krstašica (Brassicaceae). Stabljika je uspravna, prekrivena dlačicama, jednostavna ili u gornjem dijelu razgranata, naraste od 30 do 100 centimetara. Listovi su jednostavni, plitko srcoliki, nepravilno nazubljeni, na obje strane hrapavi, donji listovi su širi i s peteljkama, prema vrhu biljke su manji i sjedeći. Cvjetovi su skupljeni u  cvatove na vrhu stabljike. Sastavljeni su od četiri latice i mirišu. Mogu biti grimiznocrveni, ljubičasti ili bijele boje, privlače pčele i leptire. Plodovi su široko eliptične, plosnate komuške na obje strane zaobljene, sastavljene su od tri sloja, dvije vanjske ljuske i pregradne ljuske u sredini.

Klima i stanište

Osim kultiviranog oblika kojeg često možemo naći u vrtovima, postoji i samonikla biljka. Nalazimo je na livadama, svjetlijim šumama, neobrađenim poljima. Rasprostranjena je na području Europe, jugozapadne Azije i Sjeverne Amerike.

Uzgaja se kao ukrasna biljka. Voli sjenovita i vlažna mjesta, tlo bi trebalo biti plodno,vlažno i dobro drenirano tlo. Više joj odgovaraju alkalna nego kisela tla.

Uzgoj

Sijemo je krajem proljeća ili početkom ljeta na dubinu od oko 3 milimetra. Zemlju održavamo vlažnom , ukoliko smo posijali pregusto dok su biljke još male prorijedimo ih na razmak od 15 centimetara. Ujesen ih presađujemo na konačno mjesto. Udaljenost između biljaka iznosi oko 30 centimetara. Prve godine razvija list a proljeće druge godine cvijet. Traži redovito zalijevanje, zemlja se ne bi smjela osušiti između dva zalijevanja. Ne gnojimo je. Redovito uklanjamo ocvale cvjetne glavice radi produljenja cvatnje.

Etimologija

Latinsko ime roda Lunaria potječe od riječi luna (mjesec), zbog srebrne pregrade ljusaka ploda i zbog sjemenki koje su oblika mjeseca, što je vidljivo i u našim nazivima srebrenka i mjesečnica. Ime vrste annua znači jednogodišnji.[1] Na stranim jezicima poznata je kao honesty (eng.), Einjähriges Silberblatt (njem.), lunaire annuelle, monnaie-du-Pape (fr.), lunaria, monedas del Papa, planta de la plata (špa.), srebrenka, cekinčki, babja vera, mesečnica (slo.).

Upotreba

Jestiv je prokuhani korijen biljke. Vadimo ga u proljeće prije no što se razviju cvjetovi. Nezreli plodovi mogu se usitniti i koristiti kao začin, sjemenke se mogu koristiti za izradu senfa premda sadrže 1% alkaloida.[2]

Srebrenka se posebno cijeni u suhim aranžiranjima. U kasno ljeto biljke se odrežu i objese da se suše u suhoj i prozračnoj prostoriji na nekoliko tjedana. Prema želji im se mogu odstraniti vanjske ljuske. Takve kitice cvijeća koristimo u ukrasnim vazama.

Galerija fotografija

Podijeli