Preskoči do glavnog sadržaja

Srcoliki divokozjak

Doronicum columnae

Karakteristike

Srcoliki divokozjak (Doronicum columnae Ten.) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, okrugla, u donjem dijelu gola, u gornjem dijelu žljezdasto dlakava, visoka 15-60 cm. Listovi su u prizemnoj rozeti, srcolike osnove, nazubljenih i valovitih rubova, nalaze se na oko 3-6 cm dugoj peteljci, listova na stabljici ima tek nekoliko, naizmjenični su i nemaju peteljku već obuhvaćaju stabljiku. Cvjetovi su u glavicama promjera 4-6 cm, po 2-3 glavice su na biljci. Prašnika ima 5, filamenti su im goli. Cvate od svibnja do kolovoza. Plod je rebrasta roška, rubne roške nemaju papus dok ga srednje imaju.

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj i južnoj Europi, na Kavkazu. Raste na sjenovitim mjestima, na bazičnom tlu, u listopadnim crnogoričnim i mješovitim šumama i šikarama, od brdskog do planinskog pojasa.

Etimologija

Latinski naziv roda Doronicum moguće da potječe od arapske riječi doronigi, što je bilo ime za jednu otrovnu biljku.[1] Na stranim jezicima nazivi su eastern leopard’s-bane (eng.), Herzblättrige Gemswurz (njem.), doronic de Colonna (fr.),  doronico di Colonna (tal.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija