Preskoči do glavnog sadržaja

Šparoga

Asparagus officinalis

Karakteristike

Šparoga (Asparagus officinalis L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice šparogovki (Asparagaceae). Iz mnogobrojnim pupova u proljeće izbijaju uspravni, cilindrični izdanci prekriveni mesnatim ljuskama na vrhu. Stabljika je uspravna, jako razgranata, pri dnu deblja i odrvenjela, naraste i do 2 metra visine. Korijenje je zadebljalo, dugo i do 100 cm. Listovi su ljuskavi. Cvjetovi su sitni, zvonasti, žutozeleni, pojedinačni su ili skupljeni po 2-4 zajedno, nalaze se na dugim i tankim stapkama u pazušcima listova. Dvodomna je biljka, muški i ženski cvjetovi rastu na zasebnim biljkama. Muški cvjetovi nose šest prašnika koji su na dugim prašničkim nitima te zakržljali tučak. Ženski cvjetovi imaju tučak s nadraslom plodnicom te šest zakržljalih prašnika. Plodovi su male crvene bobe veličine graška koje sadrže sitne crne sjemenke.

Šparoge prirodno rastu kod nas u Primorju no uzgajaju se kao povrtna kultura i u kontinentalnom dijelu. Razmožavaju se sjemenom i podancima.

Kalendar sjetve i sadnje

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sjetve, presađivanja i očekivanu berbu kroz mjesece, prilagođeno za kontinentalnu klimu.

Sijanje na zaštićeno Sijanje na otvoreno Presađivanje Berba
Siječanj
- - - -
Veljača
- - - -
Ožujak
- - - -
Travanj
- - - -
Svibanj
- - - -
Lipanj
- - - -
Srpanj
- - - -
Kolovoz
- - - -
Rujan
- - - -
Listopad
- - - -
Studeni
- - - -
Prosinac
- - - -

Etimologija

Latinsko ime roda Asparagus potječe od grčke riječi spargao (izbijam), zbog razvoja izdanaka iz tla.[1] Ime vrste officinalis uobičajen je naziv za istaknutu vrstu u rodu zbog ljekovitosti. Na stranim jezicima nazivi su asparagus (eng.), Gemüsespargel, Gemeiner Spargel (njem.), asperge (fr.), asparago, asparagio (tal.), espárrago (špa.), aspargo, espargo (port.), beluš, špargelj (slo.), špargla (sr.).

Uzgoj

Šparoge su višegodišnje biljke te se prve godine siju i ostave se dvije godine na miru. U trećoj godini mogu se brati tokom travnja i dio svibnja kada izdanci probiju na povrišnu. Mogu se nabaviti i jednogodišnje sadnice koje se sade na udaljenost 50 cm. Trajan je nasad koji se može iskorištavati godinama.

Šparogama odgovara toplo i sunčano mjesto, hranjivo, propusno i lagano, pjeskovita zemlja. Tlo mora biti duboko zbog korijena koje može ići i do četiri metra u dubinu.

Popularan je način dobivanja bijelih šparoga. Potrebno je šparogama uskratiti svjetlost prekrivši ih folijom koja ne propušta svjetlost, tako neće razvijat klorofil i neće razviti zelenu boju. Takva šparoga je okusom blaža i ima i više vitamina.

Upotreba

Jestivi su mladi izdanci šparoga. Jedu se kuhani, no oni mekši se mogu jesti i sirovi. Osim što su delikatesno jelo, pospješuju rad bubrega i izlučivanje mokraće. Sjemenke se mogu pržiti te kuhati i konzumirati kao nadomjestak za kavu.[2]

Kalendar branja

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sakupljanja pojedinih dijelova biljke prema mjesecima kroz cijelu godinu.

Siječanj
I
-
Veljača
II
-
Ožujak
III
-
Travanj
IV
mladi izdanci
Svibanj
V
mladi izdanci
Lipanj
VI
-
Srpanj
VII
-
Kolovoz
VIII
-
Rujan
IX
-
Listopad
X
-
Studeni
XI
-
Prosinac
XII
-

Galerija fotografija

Pregled lokacija