Preskoči do glavnog sadržaja

Španjolska dragušica

Scolymus hispanicus

Karakteristike

Španjolska dragušica (Scolymus hispanicus L.) je dvogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, razgranata, okriljena, visoka 30-80 cm. Listovi su nasuprotni, dugi do 15 cm, spuštaju se niz stabljiku, urezano su nazubljeni, vrlo bodljikavi, prizemni listovi nalaze se na dugim peteljkama. Cvjetovi su dvospolni, žuti, jezičasti, na vrhu sa par zubaca, dugi 1,5 cm, skupljeni u cvjetne glavice promjera 2-3 cm, ovojni listići su ušiljeni. Cvate od svibnja do rujna. Plod je ovalna roškab ez papusa. Biljka kada ju se ozlijedi izlučuje mliječni sok.

Stanište

Rasprostranjena je u južnoj Europi na području oko Mediterana. Raste u priobalnom području na sunčanim, suhim i umjereno kiselim tlima.

Etimologija

Naziv roda Scolymus potječe od grčke riječi skolos (trn), zbog trnovitog vrha lista.[1] Ime vrste hispanicus znači španjolski.

Na stranim jezicima nazivi su common golden thistle, Spanish oyster thistle (eng.), Spanische Golddistel (njem.), chardon d’Espagne, scolyme d’Espagne (fr.), cardogna comune (tal.), cardillo, cardo de olla, tagarnina (špa.), španski žulj (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi prizemni listovi kada je biljka na početku vegetacije te korijen koji sadrži mnogo inulina a priprema se kuhanjem.[2] Može se pripremati i prženjem te koristiti kao nadomjestak za kavu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija