Preskoči do glavnog sadržaja

Soja

Glycine max

Karakteristike

Soja (Glycine max (L.) Merr.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Stabljika je uspravna i razgranata, ovisno o sorti može narasti i do 2 metra visine. Cijela je prekrivena izraženim dlačicama. Korijen je razgranat, dobro razvijen, dug do 150 cm. Listovi su trodijelni, nalaze se na dugim, dlakavim peteljkama. Liske su im eliptične, s malenim palistićima pri dnu. Cvjetovi su dvospolni, nepravilni, mali, skupljeni po 2-8 u grozdaste cvatove u pazušcima listova. Ocvijeće je dvostruko, čine ga zvonasta čaška koja ima pet zubaca i vjenčić bijele ili ljubičaste boje. Tučak ima nadraslu plodnicu, prašnika je 10. Plod je mahuna obrasla dlakama, duga je 3-8 cm, široka oko 1 cm. Sadrži nekoliko spljoštenih, glatkih sjemenki. Postoji puno varijeteta, najpoznatije sorte soje su one čije sjemenke su žute ili crne boje.

Stanište

Potječe iz zemalja istočne Azije, u Europu je donešena krajem 17. stoljeća zahvaljujući Engelbertu Kaemferu (1651. – 171.), njemačkom prirodoslovcu značajnom zbog raznih botaničkih studija biljaka Azije. Uzgaja se kao ratarska kultura radi sjemena pomoću kojih se i razmnožava. Uzgoj započinje sjetvom u svibnju a završava berbom krajem ljeta kada mahune požute. Odgovara joj sunčan položaj, drenirana i vlažna zemlja.

Kalendar sjetve i sadnje

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sjetve, presađivanja i očekivanu berbu kroz mjesece, prilagođeno za kontinentalnu klimu.

Sijanje na zaštićeno Sijanje na otvoreno Presađivanje Berba
Siječanj
- - - -
Veljača
- - - -
Ožujak
- - - -
Travanj
- - - -
Svibanj
- - -
Lipanj
- - - -
Srpanj
- - - -
Kolovoz
- - -
Rujan
- - - -
Listopad
- - - -
Studeni
- - - -
Prosinac
- - - -

Etimologija

Latinsko ime roda Glycine potječe od grčke riječi glykys (sladak), zbog slatkih gomolja vrste Glycine apios[1] (danas je ta biljka svrstana u zaseban rod i klasificirana kao Apios americana).

Upotreba

Od soje se rade razni važni proizvodi – tofu (sir nastao zgrušnjavanjem proteina u mlijeku), tempeh (fermentirana soja pomoću plijesni iz roda Rhizopus) , miso (gusta pasta dobivena fermentacijom soje morske soli pomoću gljivice Aspergillus oryzae uz dodatak morske soli), sojino mlijeko (kuhana soja, filtrirana i zaslađena) i mnogi drugi.

Galerija fotografija

Pregled lokacija