Soja
Glycine max
Karakteristike
Soja (Glycine max (L.) Merr.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Stabljika je uspravna i razgranata, ovisno o sorti može narasti i do 2 metra visine. Cijela je prekrivena izraženim dlačicama. Korijen je razgranat, dobro razvijen, dug do 150 cm. Listovi su trodijelni, nalaze se na dugim, dlakavim peteljkama. Liske su im eliptične, s malenim palistićima pri dnu. Cvjetovi su dvospolni, nepravilni, mali, skupljeni po 2-8 u grozdaste cvatove u pazušcima listova. Ocvijeće je dvostruko, čine ga zvonasta čaška koja ima pet zubaca i vjenčić bijele ili ljubičaste boje. Tučak ima nadraslu plodnicu, prašnika je 10. Plod je mahuna obrasla dlakama, duga je 3-8 cm, široka oko 1 cm. Sadrži nekoliko spljoštenih, glatkih sjemenki. Postoji puno varijeteta, najpoznatije sorte soje su one čije sjemenke su žute ili crne boje.
Stanište
Potječe iz zemalja istočne Azije, u Europu je donešena krajem 17. stoljeća zahvaljujući Engelbertu Kaemferu (1651. – 171.), njemačkom prirodoslovcu značajnom zbog raznih botaničkih studija biljaka Azije. Uzgaja se kao ratarska kultura radi sjemena pomoću kojih se i razmnožava. Uzgoj započinje sjetvom u svibnju a završava berbom krajem ljeta kada mahune požute. Odgovara joj sunčan položaj, drenirana i vlažna zemlja.
Kalendar sjetve i sadnje
Tablica prikazuje okvirno vrijeme sjetve, presađivanja i očekivanu berbu kroz mjesece, prilagođeno za kontinentalnu klimu.
Sijanje na zaštićeno | Sijanje na otvoreno | Presađivanje | Berba | |
---|---|---|---|---|
Siječanj
|
- | - | - | - |
Veljača
|
- | - | - | - |
Ožujak
|
- | - | - | - |
Travanj
|
- | - | - | - |
Svibanj
|
- | - | - | |
Lipanj
|
- | - | - | - |
Srpanj
|
- | - | - | - |
Kolovoz
|
- | - | - | |
Rujan
|
- | - | - | - |
Listopad
|
- | - | - | - |
Studeni
|
- | - | - | - |
Prosinac
|
- | - | - | - |
Etimologija
Latinsko ime roda Glycine potječe od grčke riječi glykys (sladak), zbog slatkih gomolja vrste Glycine apios[1] (danas je ta biljka svrstana u zaseban rod i klasificirana kao Apios americana).
Upotreba
Od soje se rade razni važni proizvodi – tofu (sir nastao zgrušnjavanjem proteina u mlijeku), tempeh (fermentirana soja pomoću plijesni iz roda Rhizopus) , miso (gusta pasta dobivena fermentacijom soje morske soli pomoću gljivice Aspergillus oryzae uz dodatak morske soli), sojino mlijeko (kuhana soja, filtrirana i zaslađena) i mnogi drugi.
Galerija fotografija
Literatura
Autorska prava fotografija
- (CC BY 2.0)
- (CC BY-SA 4.0)
- (CC BY 3.0)
- (CC BY-SA 4.0)
- (CC BY 3.0)
- (CC BY-SA 4.0)
- (CC BY 2.0)