Preskoči do glavnog sadržaja

Sobna aralija

Fatsia japonica

Karakteristike

Japanska ili sobna aralija (Fatsia japonica (Thunb.) Decne. & Planch.) je zimzelena trajna biljka iz porodice bršljana (Araliaceae). Grmolikog je rasta, razgranata, naraste do 6 metara visine. Listovi su spiralno smješteni, nalaze se na do 50 cm dugoj peteljci, veliki su 20-50 cm, dlanasto su rasperani na 7-9 duguljastih, kožastih, sjajnih segmenata, na licu su sjajno zeleni, naličje im je svjetlije, u početku su dlakavi, kasnije ogole. Cvjetovi su sitni, bijeli, neugledni, skupljeni u štitaste cvatove i pojedini takvi cvatovi nalaze se na većim, složenim, razgranatim cvatovima velikim 25-30 cm. Cvatu kod starijih biljaka u kasnu jesen i ranu zimu. Plodovi su crne, okruglaste bobice promjera oko 5 mm, sadrže crne sjemenke, nakon dozrijevanja ostaju na granama do proljeća.

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjena u istočnoj Aziji (južni Japan, Južna Koreja), danas je udomaćena i na Novom Zelandu. U Europu je unešena oko 1860. godine i uzgaja se kao sobna biljka. Razmnožavanje se u proljeće vrši sjemenom koje slabije klija ili bolje reznicama ili izdancima koji se stvaraju oko matične biljke a držati ih na nižoj temperaturi 7-10°C dok se ne ustale.

Biljkama je potrebno omogućiti svijetlo mjesto, bez direktnog sunca. Odgovara im hladno stanište kroz cijelu godinu, npr. na svijetlom sjevernom prozoru gdje ima mnogo svježine. Dobra zemlja je bogata humusom uz dodatak malo pijeska. Zalijevanje se u fazi rasta vrši redovito i obilno da bi zemlja bila vlažna, dva puta tjedno. Zalijevanje u jesen i zimi vrši se štedljivo, no treba izbjegavati da se korijenova bala osuši premda isto tako ne podnosi previše vlage. Temperatura zimi može biti 14-16°C.  Prihranjivanje se može raditi svaka 2-3 tjedna tekućim gnojivom.

Biljke brzo rastu, presađivanje se vrši početkom proljeća, u hranjivu, humusnu zemlju. U uzgoju narastu ovisno o uvjetima, no svakako će prerasti manje posude. Cvjetove u uzgoju rijetko stvara.

Postoje mnogi kultivari, najznačajniji ‘Variegata’ ima bijele vrhove i rubove na listovima.

Kao sobna biljka je i korisna, pošto je dokazano da filtrira formaldehid iz zraka. Oprez samo na mliječni sok koji stabljika sadrži jer kod osjetljivih osoba može prouzročiti dermatitis.

Etimologija

Latinsko ime roda Fatsia potječe od japanske riječi hachi (broj 8), zbog 8 razdijeljenih lisaka pojedinog lista. Ime vrste japonica ukazuje na porijeklo.[1] Na stranim jezicima nazivi su fatsi, paperplant, Japanese aralia (eng.), Zimmeraralie (njem.), fatsie du Japon, faux aralia (fr.), aralis (špa.), sobna aralija (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija