Preskoči do glavnog sadržaja

Smeđi medvjed

Ursus arctos

Karakteristike

Smeđi medvjed ili mrki medvjed (Ursus arctos L.) je sisavac iz porodice medvjeda (Ursidae). Tijelo mu je masivno i zbijeno. Duljina tijela varira, mužjaci obično imaju duljinu između 160 i 250 centimetara, dok su ženke nešto manje, između 120 i 200 centimetara. Mužjaci su veći i snažniji od ženki, a najteži mužjaci težili su više od 300 kilograma. Oči su male, uši kratke i zaobljene, dok je rep kratak. Boja kože varira, osnovno je smeđa, ali može biti svjetlija s nijansama žute ili tamnija, gotovo crno smeđa.

Stanište

Smeđi medvjed je prvobitno naseljavao širom Europe, Malu Aziju, šumska područja Azije sve do Himalaja na jugu i Kamčatke na istoku. Također je živio u velikom dijelu Sjeverne Amerike i u planinama Atlasa na sjeveru Afrike. U međuvremenu ga je ljudska aktivnost dovela do istrebljenja u većem dijelu njegovog izvornog areala, danas ga najviše ima u sjevernim, rijetko naseljenim područjima te višim planinama. Obitava u listopadnim, četinarskim i mješovitim šumama.

Uglavnom je noćna životinja, iako se često može vidjeti i tijekom dana. Kreće se hodajući ili trčeći, a može postići visoke brzine kada je potrebno. Dobro pliva, a mladi i lakši medvjedi također su vješti penjači. Vidna sposobnost im nije jaka, ali razvijeni su mu sluh i njuh. Odmara u podzemnim rupama i brlogama, često koristeći jednostavno sklonište ispod oborenog drveća ili gustih mladih šuma. Tijekom zime prezimljava ali nije u potpunoj hibernaciji već se povremeno budi. Tjelesna temperatura mu pada samo za 2 °C, što je i dalje unutar raspona temperature budnog medvjeda. Za vrijeme ljeta se pripremaju za zimski san nastojeći uskladištiti više od 180 kg masnoće, koju koriste kao izvor energije tijekom mjeseci kada se hrane manje. Zimi ne pije i ne hrani se, a također ne izlučuje otpadne tvari.

Većinom je samotnjak. U regijama s obiljem hrane, može doći do formiranja grupa koji uspostavljaju društvene hijerarhije na temelju dobi i veličine. Životni vijek obično iznosi između 30 i 40 godina.

U Ličko-senjskoj županiji nalazi se utočište za mlade medvjede Kuterevo, radi se o zaštićenom prostoru gdje žive medvjedi koji su nesretnim slučajem ili zbog krivolova odvojeni od majke u dobi kad su premaleni za samostalan život.

Razmnožavanje

Sezona parenja traje od kraja travnja do početka srpnja. Ženke postaju spolno zrele između 5-7 godina, dok mužjaci obično ulaze u razdoblje parenja nešto kasnije, kada postanu dovoljno veliki i snažni za konkuriranje s drugim mužjacima. Trajanje trudnoće je 7-9 mjeseci, a obično rađa svake dvije godine. Obično imaju 1-4 mladunca po leglu, a često su to blizanci.

Prehrana

Svejed je, hrani se hrane se biljkama, gljivama i životinjama. Njegova prehrana uključuje razno voće, korijenje i biljne izdanke, gljive, ribu, insekte i male sisavce. Do 90% njihove prehrane može činiti biljna materija, iako su sposobni loviti i konzumirati različite vrste životinja, uključujući jelene i losove. Hrani se i leševima. Njihova prehrana varira ovisno o regiji i dostupnosti hrane.

Može biti privučen ljudskim izvorima hrane, voćnjacima ali i deponijama smeća, što može rezultirati opasnim susretima.

Galerija fotografija

Pregled lokacija