Preskoči do glavnog sadržaja

Slonov jezik

Haemanthus albiflos

Karakteristike

Slonov jezik ili slonovo uho (Haemanthus albiflos Jacq.) je zimzelena trajna biljka iz porodice sunovrata (Amaryllidaceae). U zemlji stvara spljoštenu lukovicu promjera do 5 cm. Odlikuju ga veliki, čvrsti, široki i mesnati listovi, široki 5-7 cm, dugi do 50 cm, glatki su s finim dlačicama na rubovima. Rastu u parovima, obično su dva ili četiri lista vidljiva, u luku se savijaju  Cvijet se sastoji od skupine gusto smještenih duguljastih, tankih prašnika koje čine bijele prašničke niti i žute antere. Raste na kraćoj zadebljaloj stapci, a cvate u ljeto do jeseni. Plod je crvena boba koja sadrži jednu sjemenku.

Prirodno raste u Južnoj Africi, kod nas se uzgaja kao ukrasna sobna biljka.

Etimologija

Latinski naziv roda Haemanthus složenica je od starogrčkih riječi haima (krv) i anthos (cvijet) čime se ukazuje na crveni cvijet srodne vrste Haemanthus coccineus koja je bila prva opisana. Ime vrste albiflos ispravlja naziv roda i latinsko složenicom opisuje bijeli cvijet slonovog jezika (albus – bijeli, flos – cvijet). Na stranim jezicima nazivi su paintbrush (eng.), oreille d’éléphant (fr.), orelhas-de-elefante, lírio-de-sangue (port.), čopičasta krvika (slo.).

Uzgoj

Uzgaja se kao sobna biljka. Razmnožava se lukovicama koje samoniklo rastu uz majku, no isto tako se može razmnožavati sjemenom ili rezanjem i sadnjom lista pazeći samo da zemlja bude vlažna. Presađuju se na početku proljeća i cvate nakon treće godine. Potrebna im je umjereno kisela zemlja. Dobro podnosi i hladne temperature, zimi do 5°C. U doba rasta biljku prignojimo, u suprotnom ć e cvijet izostati.

Galerija fotografija

Pregled lokacija