Preskoči do glavnog sadržaja

Šlajer

Gypsophila paniculata

Karakteristike

Šlajer ili metličasta sadarka (Gypsophila paniculata L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice karanfila (Caryophyllaceae). Stabljika je uspravna, razgranata, žilava, naraste do 120 cm visine. Listovi su nasuprotni, lanectasti, dugi 2-7 cm, široki 3-10 mm, ušiljeni, sivozeleni. Cvjetovi su dvospolni, skupljeni u bogato razgranate metličaste cvatove, mali su,  promjera 3-10 mm, čaška ima jajolike nazubljene režnjeve, vjenčić je građen od 5 bijelih listića veličine 3-4 mm, prašnici su bijeli. Imaju ugodan miris na med te privlače brojne kukce. Cvate u lipnju i srpnju. Plod je čahura promjera 3-5 mm koja sadrži sjeme.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u srednjoj i istočnoj Europi, u zapadnoj i srednjoj Aziji. U Sjevernoj Americi vodi se kao invazivna biljka. Raste na suhim, pješčanim i kamenitim mjestima. Uzgaja se kao ukrasna biljka a često nalazi primjenu u ukrasnim aranžiranima cvijeća. Razmnožavanje se vrši sjemenom, reznicama u proljeće prije cvatnje ili dijeljenjem u proljeće ili jesen. Najbolje uspijeva na sunčanom mjestu, otporna je na sušu, odgovara joj dobro drenirana, propusna zemlja bogata vapnencem. Mokro tlo zimi teško preživi, Nakon početne cvatnje početkom ljeta može se odrezati kako bi se stimulirala daljnja cvatnja.

Etimologija

Ime vrste Gypsophila ukazuje da voli karbonatna staništa, potječe od grčkih riječi gypso (gips) i phyla (ljubitelj). Ime vrste paniculata potječe od riječi paniculatus (metličast),[1] što se odnosi na izgled cvatova. Na stranim jezicima nazivi su baby’s breath, common gypsophila, chalk plant (eng.), Rispiges Gipskraut, Schleier-Gipskraut (njem.), gypsophile paniculé, souffle de bébé (fr.), velo da sposa (tal.), gisófila, velo de novia (špa.), latnata sadrenka (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija