Preskoči do glavnog sadržaja

Sladić

Glycyrrhiza glabra

Karakteristike

Sladić (Glycyrrhiza glabra L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Stabljika je uspravna, slabo razgranata, naraste do 150 cm visine. Korijen je dubok te stvara mnoge, do 2 m duge vriježe ispod zemlje. Listovi su naizmjenični, neparno perasti, dugi 7-15 cm, sastavljeni od 9-17 lisaka koje su ovalnog oblika, cjelovitog ruba i tupog vrha. Pod prstima su grubi i ljepljivi. Cvjetovi su dvospolni, nepravilni i sitni, skupljeni su u grozdaste cvatove, ljubičaste su ili svjetloplave boje. Cvatu od lipnja do srpnja. Plod je mala, uspravna, plosnata, bodljikava, crvenosmeđa mahuna koja sadrži 2-4 sjemenki.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen na području južne Europe oko Mediterana te na Bliskom Istoku. Raste u većim skupinama na suhim tlima, u grmlju i šikarama, uz rijeke i puteve. Razmnožava se sjemenkama i vegetativno putem vriježa.

Etimologija

Latinsko ime roda Glycyrrhiza složenica je starogračkih riječi glukus (sladak) i rhiza (korijen). Naziv nam je poznat još preko zapisa Dioskorida (40. – 90.) koji ga je prvi opisao. Na stranim jezicima nazivi su liquorice, licorice (eng.), Lakritze (njem.), réglisse glabre (fr.), liquirizia (tal.), regaliz, orozuz (špa.), regaliz, alcaçuz (port.), golostebelni sladki koren, likviricija (slo.), sladić (sr.).

Uzgoj

Sladić razmnožavamo dijeljenjem podanaka ili sjemenom. Podanci se horizontalno polože u tlo u proljeće.Uzgajamo ga na dobro dreniranom prostoru, dubokog tla te na prostoru pune sunčeve svjetlosti. Odgovaraju mu staništa bogata dušikom, slabo kisela tla srednje vlažnosti, ne voli prevlažna tla.  Za razvoj dobrog podanka u komercijalnom uzgoju cvjetne izdanke odrezuju. Korijen se vadi u jesen za vrijeme cvatnje ili kada se stabljike osuše, od biljaka koje su stare 2-3 godine te se reže na komade 15-20 cm, opere, očisti i suši na zraku.

Upotreba

Koristi se korijen. Sadrži glicirizin, kojeg u osušenom korijenu ima 6-8%,[1]šećer (glukoza i saharoza), škrob, sluzi, smole, celulozu i eterična ulja. Smatra se da je 50 puta slađi od šećera. Koristi se u tretiranju kašlja, za liječenju čireva i upala u probavnom traktu čime sladić ima dragocjenu primjenu za liječenje gastritisa. Također je koristan za tretiranju kašlja i dismenoreje.

  • 1-1,5 g korijena kuha se jednokratno 10 minuta u vodi i procijedi ili se napravi dnevna doza koja se stavi namakati nekoliko sati u mlakoj vodi. Pije se 3× dnevno u razdoblju nikako ne dužem od mjesec dana.

Mogući simptomi trovanja sladićem su natekli zglobovi i visok krvni tlak.

Kalendar branja

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sakupljanja pojedinih dijelova biljke prema mjesecima kroz cijelu godinu.

Siječanj
I
-
Veljača
II
-
Ožujak
III
-
Travanj
IV
-
Svibanj
V
-
Lipanj
VI
korijen
Srpanj
VII
korijen
Kolovoz
VIII
-
Rujan
IX
-
Listopad
X
-
Studeni
XI
-
Prosinac
XII
-

Galerija fotografija

Pregled lokacija