Preskoči do glavnog sadržaja

Sivi ždral

Grus grus

Karakteristike

Sivi ždral (Grus grus L.) je ptica iz porodice ždralova (Gruidae). Tijelo je dugačko 100-130 cm dok raspon krila može ostvariti 180-240 cm duljinu. Težina tijela varira 3-6 kg. Oba spola su slična ali mužjaci su nešto teži i veći od ženki. Boja cijelog tijela im je uglavnom sivkasta. Na čelu i šarenici su crni s crvenom golom krunom i bijelim prugama koje se protežu od iza očiju prema gornjem dijelu leđa. Boja je najtamnija na leđima i repu, a najsvjetlija na prsima i krilima. Mladunci imaju žućkastosmeđe vrhove tijela perja. Odrasli ždral prolazi kroz potpunu promjenu perja svake dvije godine prije migracije te za to vrijeme koje traje šest tjedana ne može letjeti sve dok mu ne izraste novo perje. Glasanje im je kao glasno, prodorno i može se čuti s velike udaljenosti.

Stanište

Gnijezdi se u Europi i u vantropskom dijelu Azije. U Europi se najveće populacije nalaze se u Finskoj, Švedskoj i Rusiji dok se rijetko gnijezdi na jugu i zapadu Europe. Obično zimuju u Portugalu, Španjolskoj i sjevernoj Africi. Migracija se odvija od kolovoza do prosinca te od veljače do ožujka. Tijekom blagih zima, neke ptice ostaju u područjima gdje se gnijezde tijekom cijele godine.

Zimi se presele na poplavljene površine, plitke uvale i močvarne livade. Tijekom razdoblja kad ne mogu letjeti zbog promjene perja, traže plitke vode ili visoku travu za skrivanje. Nakon migracije, ptice obično zimuju na otvorenim područjima, uključujući obrađena polja.

Razmnožavanje

Ždralovi su monogamni no ako jedan partner ugine, mogu pokušati osvojiti novog partnera. Svake godine iznova izvode ritual udvaranja kada nastoje zadiviti partnera plesom, skakanjem i naklonima. Gnijezda se nalaze obično uz plitku vodu i često su prekrivena blatom ili trulom vegetacijom. Ženka polaže oko dva jaja obično u svibnju i na njima sjede oba roditelja oko 30 dana. Mladunci su nemoćni ali brzo uče plivati i trčati, a na opasnost se pokušaju prikriti smeđim perjem.

Tijekom migracija formiraju skupine radi veće sigurnosti i bolje koordinacije prilikom traženja hrane i odmaranja. Tijekom takvih letova lete u obliku slova V a mogu doseći visine i do 10 000 metara.

Životni vijek im je obično oko 12 godina, dok u zatočeništvu mogu živjeti tri puta više.

Prehrana

Hrane se raznolikom prehranom uključujući povrće, korijene, rizome, gomolje, stabljike, lišće, voće i sjemenke. Također, dio njihove prehrane čine i mali organizmi, poput insekata, paukova, stonoga, rakova, crva, puževa, vodozemaca i malih riba. Hranu traže na kopnu i u plitkim vodama, koristeći kljunove kako bi istraživali tlo i vodu u potrazi za jestivim organizmima. Na nekim poljoprivrednim usjevima mogu prouzročiti manju štetu ali obično jedu samo žitarice koje su pale na tlo tijekom zime.

Galerija fotografija

Pregled lokacija