Preskoči do glavnog sadržaja

Siva ljepika

Adenostyles alliariae

Karakteristike

Velikolisna ili siva ljepika (Adenostyles alliariae (Gouan) A.Kern.) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, jednostavna ali razgranata u cvatu, žljebasta, u donjem dijelu gola, u gornjem kratko dlakava, naraste oko 50-150 cm. Podanak je horizontalan ili kos, okruglast i čvornat. Listovi su krupni, veliki do 50 cm, trokutasti i srcoliko urezani, grubo nepravilno nazubljeni, kratko ušiljeni, na licu su tamnozeleni, hrapavi i obrasli dlakama, naličje je dlakavo. Prizemni listovi imaju peteljku, gornji listovi su naizmjenični i na kratkoj peteljci na čijoj osnovi su dvije uške, najviši listić je sjedeći. Cvjetovi su dvospolni, cjevasti, purpurnocrveni, skupljeni u oko 1 cm duge valjkaste cvatove a mnogobrojne glavice čine razgranate gronjaste cvatove. Ovojni listići su izduženi, tupo ušiljeni, goli i obično purpurno nahukani. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je oko 3 mm dug ahenij sa papusom.

Stanište

Rasprostranjena je u južnom i srednjem dijelu Europe. Staništa su joj polusjenovita i sjenovita mjesta, šume, vlažna i humusna tla bogata dušikom, u pretplaninskom i planinskom pojasu, kod nas do 1700 m nadmorske visine.

Etimologija

Naziv roda Adenostyles potječe od grčkih riječi adèn (žlijezda) i stylos (stup) zbog žlijezda na vratu tučka.[1] Na stranim jezicima nazivi su Grauer Alpendost (njem.), adénostyle à feuilles d’alliaire, adénostyle à front blanc (fr.), cavolaccio alpino (tal.), calabacera, barba de algodón (špa.), dlakavai lepen (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija